A kajak-kenuban is átrendeződik minden

2008.08.25. 15:40 Módosítva: 2015.05.21. 04:32
Bőven születtek nem várt eredmények a pekingi kajak-kenu versenyeken, világklasszisok csúsztak le a dobogóról, a semmiből érkeztek a bajnokok. Németország és Magyarország még vezeti az élmezőnyt, de jönnek a fehéroroszok, és további hat ország nyert még aranyat. Csak három egység tudta megvédeni olimpiai bajnoki címét, az egyik a Janics-Kovács páros volt.

Sok esélyes bukott el a pekingi kajak-kenu versenyeken, vélekedett Baráth Etele, a hazai szövetség elnöke a döntők után. „A mi feladatunk, hogy a magyar eseteket megvizsgáljuk, és szeptemberben már gondolkodhatunk azon, mit kell másként tennünk” - mondta.

Kérdés azonban, hogy a magyar taktikával volt-e gond, vagy valami más is állhat a nem várt eredmények mögött. Ha ránézünk a pekingi éremtáblázatra, meglepő számokat láthatunk. Az összesen 12 versenyszám aranyérmein 9 nemzet osztozott, az eddig egyeduralkodó Németország és Magyarország 2-2 aranyat tudott szerezni, az élvonalhoz felzárkózott Fehéroroszország szintén két arannyal, a többiek 1-1-gyel térhettek haza.

Nagy Britannia Pekingben szerezte a sportág első aranyérmét, Tim Brabants megnyerte a kajakegyesek 1000 méteres versenyét, majd 500-on is bezsebelt egy bronzot. További meglepetés a női kajakegyesek versenyének eredménye, ahol a mezőny egyik legeredményesebbje, a legnagyobb esélyes Kovács Katalin dobogóra sem tudott állni, a számot az ukrán Inna Oszipenko-Radomszka nyerte, és a 44 éves Josefa Idem lett a második.

Ha megnézzük az athéni olimpia eredményeit, a különbség szembetűnő: Németország négy arannyal vezette az éremtáblázatot, Magyarország hárommal a második volt, a többieknek, öt országnak 1-1 jutott az összesen 12 számban.

Fehéroroszország azóta tört az élre. Athénból egyetlen ezüsttel tértek haza, ami a 17. helyhez volt elég, most a két arany mellé egy bronzot is gyűjtöttek. Megnyerték a férfi kajaknégyesek számát, ahol a végül ötödik helyen befutott magyar egységet vártuk a dobogó tetejére. Fehérorosz kenupáros utasította maga mögé a magyar és a német egységet 1000 méteren, miközben a Bahdanovics testvérek idősebbik tagjának eddigi legjobb eredménye egy hatodik hely volt 500 párosban négy éve. A testvérpár a rövidebb távon negyedik lett.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott Kína, egy olyan ország, amely sehol nem volt a sportágban néhány évvel ezelőtt. Athénban már szereztek egy aranyat a kenupárosok 500 méteres versenyében, most Pekingben ezt a címet tudta megvédeni Kuan Liang és Jang Vencsün. Rajtuk kívül a címvédés csak a Janics Natasa és Kovács Katalin párosnak sikerült, illetve Németország női kajaknégyesének, amely zsinórban harmadszor nyert olimpiát ebben a számban, és zsinórban harmadszor másodikak mögöttük a magyarok.

A mai mezőnyben nehéz, vagy akár lehetetlen olyan eredményeket produkálni, ami a cseh Martin Doktornak 1996-ban sikerült: kenuegyesben a rövidebb és a hosszabb számot is meg tudta nyerni. Idén ez – bár titkon reméltük – nem sikerült Vajda Attilának, ami nem is meglepő, hiszen a két távra való felkészülés eltérő edzésmódszert igényel, amelynek tökéletes teljesítése majdnem lehetetlen.

Meglepetést okozott még Pekingben, hogy az elmúlt időszakban számos technikai újítást ismerhettünk meg az olimpiákon, kezdve a különböző mértékben csavart lapátoktól az újabb és könnyebb anyagokból gyártott hajókig, amelyek az utóbbi években még teljesen új formát is öltöttek. 2008-ban egy ország se versenyzői se jelentek meg új fejlesztésű eszközökkel, úgy tűnik, egy időre megállt a tudomány, nincsenek a mostaniaknál jobb lapátok, nem tudják jobb hajókba ültetni a versenyzőket.