Bedáknak, Káténak összejöhet egy érem

2008.07.24. 21:40
Tizenegy súlycsoportból ötben sikerült a magyar versenyzőnek kvalifikálnia magát a pekingi olimpia ökölvívótornájára. Kis szerencsével mindegyik versenyzőnk eljuthat a negyeddöntőig, az érmek sem tűnnek elérhetetlennek.

48 kilóban Bedák Pál képviseli a magyar színeket, a súlycsoportnak a hazai közönség előtt bokszoló Cou Si-ming az egyértelmű esélyese. A kínai megnyerte a legutóbbi két világbajnokságot, Athénben bronzérmes lett és jelenleg első helyen áll a nem hivatalos világranglistán is.

Nem esélytelen Bedák sem, hiszen 2005-ben vb-ezüstöt nyert, a 2004-es olimpián viszont helyezetlen lett. A magyar bokszoló ezenkívül Eb-bronzérmes, junior világ- és Európa-bajnok. A legutóbbi olimpiai bajnok, Yan Bartelemi 2006-óta a profik között szerepel. Éremesélyes még a legutóbbi Eb-n győztes, orosz David Ajrapetjan, a legutóbbi vb-ezüstérmese, a fülöp-szigeteki Harry Tanamor, illetve a francia Nordine Oubaali, aki a legutóbbi vb-n, Chicagóban bronzérmet nyert.

Egy súlycsoporttal feljebb Kalucza Norbert indul. 2005-ben koreai, 2007-ben amerikai győzelem született a vb-n, Li Ok-Szung és Raushee Warren is ott lesz Pekingben, mindkettő éremeséllyel. Warren az első a nem hivatalos világranglistán.

Ennek a súlycsoportnak az olimpia bajnoka sem fogja megvédeni címét, ugyanis Yuriorkis Gamboa, két másik olimpiai bajnokkal, Yan Barthelemível és Odlanier Solissal elhagyta a Venezuelában edzőtáborozó kubai válogatottat és az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, azóta mindhárman leszerződtek a hamburgi Arena Box-Promotionhoz.

Az amerikait a kubai Andry Hernandez, a vb-ezüstérmes thaiföldi Somjit Jongjohor, valamint a Chicagóban bronz, a legutóbbi Eb-n ezüstérmet nyert azeri Szamir Mammadov lehet képes megszorítani. Kaluczától a negyeddöntő már óriási bravúr lenne.

Nehéz megjósolni a 60 kilósok versenyének végső sorrendjét, esélyesekből nincs hiány. A 2005-ös vb-t a kubai Yordenis Ugas, a 2007-est nagy meglepetésre a brit Frankie Gavin nyerte. Biztosan ott lesz a legjobb négyben a legutóbbi Eb-n arany, a vb-n pedig bronzot nyerő orosz Alekszej Tyiscsenko.A számban a nem hivatalos világranglistán az orosz az első, második helyen viszont az észak-koreai Kim Szong Guk áll, aki Chicagóban harmadik helyen végzett. Kalucza mellett a súlycsoport magyar reprezentánsa, Varga Miklós is olimpiai újonc.

64 kilogrammban Káté Gyulának szerencsés sorsolással esélye lehet a dobogóra. Káté a 2003-as vb-n és a 2006-os Eb-n lett bronzérmes. Indul a szám olimpiai bajnoka, a thaiföldi Manus Bunjumnong, de Athén óta nem nyert semmit, mert mindkétszer a kazah Szerik Szapijev lett a világbajnok. Meg kell említeni még a bolgár Borisz Georgijevet, aki olimpiai bronz és európai-bajnoki aranyérem birtokosa, valamint a nem hivatalos ranglista harmadik helyén állót Fankie Gavint is.

81 kilóban Szellő Imre indul, ebben a súlycsoportban nehéz lenne egyértelmű esélyesről beszélni, talán az üzbég Abbosz Atojev és az orosz Artur Beterbijev számít első számú favoritnak. Ők ketten vívták a legutóbbi vb döntőjét (Atojev sikerével) és ők ketten vezetik a szám nem hivatalos világranglistáját. Az Eb-t egyébként legutóbb az orosz nyerte. Szellő a legutóbbi vb-n a negyeddöntőig jutott, ez most is szép eredmény lenne tőle.

A további számok közül a 54 kg-ban az orosz világbajnok Szergej Vodopjanovnak a thaiföldi Worapoj Petchkoom lehet a legnagyobb ellenfele. 57 kg-ban az Európa- és világbajnok bolgár Albert Szelimov abszolút favoritnak számít. 69 kg-ban más és más nyerte az utóbbi négy világversenyt (két vb-t, olimpiát és Eb-t), mégis az amerikai Demetrius Andrade és a kazah Bakit Szarszekbajev csatáját hozhatja. A 75 kilogrammosoknál az orosz az Európa- és világbajnok Matvej Korobjovot a kazah Artajev Bahtijar szoríthatja meg.

A két felső súlycsoportban, a 91 kg-osoknál és az annál is nagyobbaknál kiegyensúlyozott mezőny jött össze Pekingben. A kisebbikben jelenleg az olasz Clemente Russo (világbajnok), míg a nagyobbaknál szintén olasz Roberto Cammallere vezeti a nem hivatalos világranglistát.

Lebonyolítási rend

Súlycsoportonként 28 (48-81 kg), illetve 16 (91 és +91 kg) ökölvívó szerepelhet. A versenyek egyenes kieséses rendszerben zajlanak. Kiemelés nincs, az elődöntő mindkét vesztese bronzérmet kap. A tornát a Dolgozók Fedett Arénájában bonyolítják le, teltház esetén 13 ezer néző előtt.

Menetrend

Auguzstus 9.: 71 kg és 81 kg selejtezők

Augusztus 10.: 64 kg és 69 kg selejtezők

Augusztus 11.: 57 kg és 60 kg selejtezők

Augusztus 12.: 51 kg és 54 kg selejtezők

Augusztus 13.: 48 kg és 91 kg selejtezők

Augusztus 14.: 64 kg, 69 kg és 81 kg selejtezők

Augusztus 15.: 54 kg, 57 kg és 60 kg selejtezők

Augusztus 16.: 48 kg, 51 kg és 75 kg selejtezők

Augusztus 17.: 64 kg, 69 kg és 91 kg negyeddöntők

Augusztus 18.: 54 kg, 57 kg és +91 kg negyeddöntők

Augusztus 19.: 48 kg, 60 kg, és 81 kg negyeddöntők

Augusztus 20.: 51 kg, 75 kg negyeddöntők

Augusztus 22.: Az összes súlycsoport elődöntői

Augusztus 23.: 51 kg, 57 kg, 64 kg, 75 kg és 91 kg döntői

Augusztus 24.: 48 kg, 54 kg, 60 kg, 69 kg, 81 kg és +91 kg döntői