Egy ember pisilt hét atlétanő helyett

2008.08.01. 16:18 Módosítva: 2008.08.01. 16:19
Nem fordul a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) az a hét orosz olimpikon, akik versenyzési jogát azért függesztette fel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), mert doppingmintájuk DNS-e megegyezett. A hírt Valentyin Maslakov, az orosz atlétaválogatott vezetőedzője jelentette be.

"Van lehetőség a fellebbezésre, de a sportolók és edzőik úgy döntöttek, nem élnek vele" - mondta Maslakov a Majak rádiónak adott nyilatkozatában. A moszkvai Izvesztyija úgy véli, a döntéssel öt aranyérmet elveszített az orosz küldöttség.

Az orosz szövetség csütörtökön jelentette be: az IAAF arról tájékoztatta őket, hogy a hét versenyző doppingmintája DNS-egyezést mutat, ami arra utal, hogy egy személytől származnak.

A nemzetközi szövetség közleményében tudatta, a nagyszámú mintavételnek és az egyénre jellemző szteroidprofilnak köszönhetően sikerült lebuktatni a hét orosz atlétanőt.

A hetek között szerepel a március 9-én fedett pályán 3:57.71 perccel világrekordot futott és 800-on a világ idei legjobbjával (1:54.85 p) rendelkező Jelena Szoboljeva mellett a valenciai vb-n mögötte ezüstérmes Julija Fomenko, az 1500-on kétszeres világbajnok Tatyjana Tomasova, a vb-ezüstérmes Darja Piscsalnyikova, a 800-on szintén a világ élvonalába tartozó Szvetlana Cserkaszova és a kalapácsvetésben volt világcsúcstartó Gulfija Hanafejeva neve. Utóbbi januárban már fennakadt egy doppingvizsgálaton.