Túl jók vagyunk mi ehhez

2008.08.09. 07:38 Módosítva: 2008.08.09. 07:43
A 33 aranyból eddig 9-et nyertünk, csak a svédek tudják tartani velünk a lépést.

Az olimpiai műsorrend folyamatos átszabdosásának az egyik nagy áldozata az öttusa, és így a sportág egyik legeredményesebb olimpiai szereplője, Magyarország. Miközben gumiasztalosok, softballosok és baseballosok küzdenek ötkarikás aranyakért, az öttusázók mezőnye a nők és a férfiak között is 36 szereplőre szűkült. Csapatverseny már nincs, országonként mindössz két-két női és férfi versenyző indulhat az olimpián.

Hogy ez mekkora érvágás? Nos, az idei pekingi játékokra csak a férfiak mezőnyében öt magyar is kvótát szerzett, de végül Tibolya Péter, Németh Róbert és Fülep Sándor itthonról szurkolhat az aranyért Balogh Gábornak és Horváth Viktornak. A nőknél Vörös Zsuzsa és Gyenesei Leila lett olimpikon, utóbbi két éve még sízőkénz a téli olimpián is részt vett. Kár, hogy nincs egy ilyen hatodik tusa, nagyobb esélye lenne egy aranyéremnek. De a neveket látva így is reménykedhetünk abban, hogy az úszó-futó-lövő-vívó-lovagló sportolóink legalább egy éremmel jönnek haza.

A magyarok az eddigi olimpiákon 9 aranyat nyertek öttusában, ezzel, és a a további 8 ezüsttel, 4 bronzzal vezetik is az éremtáblázatot az aranyból egyébként ugyanennyit gyűjtő svédek, és az ötnél járó szovjet/oroszok előtt. Szóval Vörösnek, Baloghnak, Horváthnak vagy Gyeneseinek megadathat, hogy a sportág tizedik magyar olimpiai bajnoka legyen. Augusztus 21-én és 22-én eldől, összejön-e ez valamelyiküknek.