Boczkó Gábor elbukta a bronzérmet

2008.08.10. 15:57
A kiválóan vívó magyar párbajtőröző az elődöntőig remekelt, ott azonban több hibát elkövetve kikapott a francia Jeannet-től. A kisdöntőben a nála gyengébb képességű spanyol Abajo ellen elvesztette a bronzmérkőzést is, a negyedik helyet így sem kell szégyellnie. Kulcsár Krisztián az első, Imre Géza a második fordulóban esett ki.

A férfi párbajtőrözők egyéni versenyében a három magyar induló közül Kulcsár Krisztián az első ellenfelétől, a kínai Jintől vereséget szenvedett. Imre Géza, miután koreai ellenfelét egyetlen tussal megverve a legjobb tizenhat közé jutott, szintén nem tudta beverekedni magát a nyolc közé.

Boczkó Gábor, a Honvéd versenyzője a tizenhatba jutásért hosszabbításban technikai tussal verte az olasz Rotát, majd nyolcaddöntőben a venezuelai világranglista-vezetőt, Fernandez Bricenót győzte le szinte tökéletes vívással 15-9-re. A negyeddöntőben Zawrotniak sem jelentett komoly akadályt. A lengyel többet foglalkozott a bírókkal, mint ellenfelével, így a magyar vívó magabiztos vezetésénél (14-9) sportszerűtlen viselkedésért kizárták, Boczkó pedig készülhetett az elődöntőre.

Itt a négybe jutott vívók közül a legnehezebb ellenféllel, a francia Jeannet-vel került szembe, aki okos tempószúrásokkal gyorsan előnybe került, és rutinosan meg is őrizte előnyét. Az utolsó három perc elején még felcsillant egyszer a remény, de 13-11-nél Jeannet beleszúrt Boczkó támadásába, és ezzel el is dőlt a továbbjutás kérdése. A mindent eldöntő tus végül együttes találatból született.

Boczkó az elődöntőbe jutással teljesítette célját, a bronzéremre minden esélye megvolt a szerényebb múltú spanyol vetélytársa ellen. Nem így történt, Abajo ellen hiába vezetett két tussal, a végül hosszabbításba torkolló bronzasszóban a spanyolnak kedvezett a sorsolás, és kedvezményezettként (döntetlennél is ő nyert volna) egy remek tussal az övé lett a bronzérem.

A vesztes mérkőzés után Boczkó feldúltan ment ki a teremből, s a vegyes zónában - ahol az újságírók várnak a sportolókra - dühösen csapott párbajtőrével az egyik elválasztó elemre.

A döntőben a Boczkót legyőző francia Jeannet nem bírt az olasz Tagliariollal, aki az első néhány tus után elkapta a fonalat, és végig vezetve, magabiztos vívással 15-9-re győzött.