Bolt: Történelmet írtam, elégedett vagyok

2008.08.23. 20:55 Módosítva: 2008.08.23. 23:24
A pekingi olimpia Jamaica számára messze a legsikeresebb az eddigi ötkarikás játékok közül, ráadásul a háromszoros győztes Usain Boltnak köszönhetően bőven kijut az országnak a reflektorfényből is. A fiatal szupersztár nem sokat törődik a kritikákkal, például a NOB elnöke miatt biztos nem fog leszokni egyedi önfényezési szokásairól.

Nem meglepő, hogy a Pekingben mindkét sprintszámot, illetve a 4x100-as váltót is világcsúccsal nyerő Usain Bolt megosztja a közvéleményt. Pénteken a jamaicai váltó leiskolázta a mezőnyt 4x100-on az amerikaiak hiányában, 37,10 mp-es idővel, új világrekorddal nyertek. Előtte végig kellett nézniük, ahogy a jamaicai női váltó toronymagas esélyesként elrontja az egyik átadást, és ezzel elbukja a döntőt, de Bolték nem hibáztak, így övék lett a dicsőség.

„Nem lehet kifejezni, amit minden idők legjobb olimpiájának végén érzek” – nyilatkozta a váltó után az immáron háromszoros olimpiai bajnok Bolt.

A 22 éves jamaicai sztár nemcsak hihetetlen egyéni teljesítményével – még soha senki nem tudott egy olimpián 100-on és 200-on is világcsúccsal győzni – hívta fel magára a figyelmet, hanem sajátos stílusával is. Ez utóbbi miatt Jacques Rogge, a NOB elnöke hevesen bírálta, mondván, nagyképű viselkedésével nem tisztelte ellenfeleit. A jamaicai úgy futott világcsúcsot 100 méteren, hogy az utolsó tíz méteren már önmaga ünneplésével volt elfoglalva, majd aranyszínű cipőjével mutatott be komplett show-műsort. „A nézők imádják, már előre várják, hogy előadjam. Azért csinálom, mert a közönség élvezi, és én szeretem boldoggá tenni az embereket” - magyarázta a CNN-nek a váltóval elért győzelem után.

Jamaica még sosem nyert egy olimpián két vagy annál több aranyérmet, Pekingben pedig már hatnál járnak. Igazi atlétikanemzetről van szó, 1948 óta 54 érmet szereztek ebben a sportágban a pekingieket is beleszámítva. Ez a szám csak azért nem magasabb, mert több jamaicai születésű atléta már más ország színeiben szerzett olimpiai bajnoki címet, például Linford Christie britként, Donovan Bailey és a később aranyérmétől megfosztott Ben Johnson kanadai állampolgárként. Így érthető módon a közép-amerikai országban különösen büszkék Boltra, és az atléta sikerein felbuzdúlva a jamaicai kormány 12 millió dollárt adományoz szülőhelyének az infrastruktúra fejlesztésére.

Persze ahogy az a kiemelkedő teljesítmények elérésekor lenni szokott, rögtön megindult a sugdolózás, vajon Bolt képes lehet-e ilyen elképesztő teljesítményre – megalázó fölénnyel diadalmaskodott minkét egyéni számában – tiltott szerek használata nélkül. A NOB tisztának minősítette Boltot, egyik német vetélytársa szerint viszont „Bolt 100 méteres győzelme és 9.69 másodperces világcsúcsa a sportszerető nézők hatalmas átverése”. Az viszont tény, hogy Jamaicában egészen a közelmúltig nem volt nemzeti doppingellenőrző szerv, ami egyet jelent azzal, hogy Bolték bizonyosan kevesebb doppingvizsgálaton vettek részt a felkészüléskor, mint más nemzetek sportolói.

De Usain Bolt nem foglalkozik senkivel, elárulta, hogy 200 méteres világcsúcsát többre értékeli mint a 100 méterest. „Ez a rekord sokkal többet ér nekem, mert kiskorom óta erről álmodtam, ezért jóval többet jelent, mint a 100-as csúcs – mondta egy jamaicai lapnak az eredetileg 200-as specialista Bolt. – Történelmet írtam, roppant boldog és elégedett vagyok magammal” – tette hozzá szerénytelenül a duplázásával kapcsolatban.

És az amerikai legenda, Michael Johson szerint Bolt képes lehet 400 méteren is megdönteni a világrekordját, ahogyan azt 200-on már megtette. "Szerintem a jövőben új célokat kellene kitűznie maga elé, mert 400-on is gyorsabb lehet az én 43.18-amnál. Ő lehetne a rekorder 100-on, 200-on és 400-on is".