Bőröndben adták át a 100 ezer dollárt

2008.09.01. 17:11
A pekingi játékokon Zimbabwe valamennyi olimpiai érmét az úszó Kirsty Coventry szerezte. Jutalmul bőrőndnyi dollárt kapott.

A pekingi olimpián Afrika első érmét a zimbabwei színekben versenyző, de amerikai állampolgársággal is rendelkező úszó, Kirsty Coventry szerezte. Coventry a 400 vegyes döntőjében 44 századmásodperccel maradt el az ausztrál Stephanie Rice mögött.

kirsty

Ezen kívül még három számban állt rajthoz, és 100 háton ugyanúgy második lett, mint négy évvel korábban Athénban, 200 vegyesen azonban javított akkori teljesítményén, ezüstérmet szerzett, szintén Rice mögött.

200 méteres hátúszásban szerepelt a legjobban, hiszen megvédte címét, miután 2:05.24 perces világcsúccsal nyert az amerikai Margaret Heolzer és a bronzérmes apán Nakamura előtt.

Coventry volt az, aki 2008. február 16-án megdöntötte Egerszegi Krisztina 1991-ben, Athénben felállított 2:06.62 világcsúcsát. Ez az eredmény nem sokáig maradt a legjobb, mert Margaret Hoelzer júliusban 2:06.09-re javította. Azt a csúcsot döntötte meg ismét Coventry az olimpiai döntőben.

Coventry remek teljesítményét hazájában is elismerték, élő televíziós műsorban adták át neki az elnök által meghatározott juttatást, amely 100 ezer amerikai dollár volt. Ezt az ország első számú vezetője maga adta át egy bőröndben a sportolónak.

kirsty

Ha a zimbabwei úszó zimbabwei dollárt kap, nem sokat ért volna. Zimbabwéban akkora az infláció, hogy már van 100 milliárd dolláros bankjegy is, amely körülbelül 550 forintot ér.

Zimbabwe az összesített éremtáblázat 38. helyén végzett egy arany és három ezüstéremmel, ezek mindegyikét Coventry szerezte.