Boros Gergely került ki a kajaknégyesből

2008.07.05. 22:22 Módosítva: 2008.07.06. 09:51
Sürgette az idő a kajakosokat, ezért a vártnál korábban, már szombaton kialakították a Pekingbe utazó csapatot. A kajaknégyesbe a kétszeres olimpiai bajnok Vereckei Ákos beülése után Boros Gergelynek nem maradt hely, ő veszített a szétlövés szétlövésén. Ott lesz Pekingben, de csak a lelátóról nézheti társait.

Az eredeti tervekkel ellentétben már szombaton lebonyolították a szétlövést a pekingi olimpián induló 1000 méteres férfi kajaknégyessel kapcsolatban: az újabb különversenyt Bozsik Gábor nyerte Beé István és Boros Gergely előtt.

A vezérevezős Sík Márton és a hozzá hasonlóan biztos csapattag Vereckei Ákos mellett Bozsik és Beé alkotja majd a kvartettet az ötkarikás játékokon.

Az elnökség pénteki döntése szerint az egységből kimaradó Boros is megkapja azon szövetségi támogatásokat, mintha vízre szállna Pekingben, továbbá kiutazik az olimpiára.

A lelkiállapota viszont biztosan roppant furcsa lesz, mert csak a lelátóról nézheti egykori társait, akikkel egészen az utolsó percig együtt készülhet.

Az újabb pótválogatóra azért került sor, mert a férfi kajak szakág csak hét kvótát szerzett a világ- és Európa-bajnokságon, a válogatókon kvalifikált versenyzők száma pedig nyolc volt. Szombaton 800 méteren, egyesben mérték össze erejüket a résztvevők, mivel ez a táv áll időtartamban a legközelebb az 1000 méter négyeséhez.

A pótválogatót vélhetően azért tartották meg ilyen gyorsan, mert felesleges lett volna várni, hiszen így most már az új formáció készülhet, nem mennek újabb napok veszendőbe.

Vereckeivel akár nyerhet is a négyes, mert a válogatókon kétszer alulmaradó hajónak az egyik legfelkészültebb embere, kétszeres olimpiai bajnok, mindkét címét a négyessel szerezte, vagyis jó csapatembernek tekinthető.

A szakemberek szerint ez a négyes most az első helyre nem lehet jó, mert a szlovákok és a németek mellett a kínaiak is kirobbanó erőben vannak, lesznek, de ez a kényszercsere akár még jól is elsülhet, bár Vereckei ismeretlen társakkal kell evezzen.

Ezzel az olimpiai kajak-kenu csapat teljessé vált, most már csak a felkészülésre kell összpontosítsanak. A nőknél egyéniben Kovács Katalin egyesben, párosban és négyesben is ott lesz Pekingben. Párosban Janics Natasával, négyesben Janiccsal, Kozákkal és Szabóval.

A férfiaknál Vereckei ötszázon, Benkő Zoltán ezren próbál szerencsét, párosban mindkét távon a Kammerer, Kucsera egység versenyezhet.

A kenusoknál Vajda Attila mindkét egyéni távon mehet, párosban a Kozmann, Kolonics duó szintén megkapta a lehetőséget a hosszabb és a rövidebb távra egyaránt.