Kegyetlen sérülésért alig 2 millió forint jár

2008.08.18. 14:08 Módosítva: 2008.08.18. 14:27
Csak utasbiztosításuk van az olimpikonoknak, a szakszövetségeknek nincs pénzük extrákra, írja a Napi Gazdaság. Az utasbiztosításra leszerződött QBE Atlasz szerint viszont minden sérülésre és balesetre vonatkozik a biztosítás, de hogy mire mennyit fizetnek, azt nem árulták el.

Szerencsére csak az első pillanatban tűnt hihetetlenül súlyosnak Baranyai János súlyemelő múlt hét szerdán elszenvedett sérülése, aki az olimpiai gyakorlata közben könyökficamot szenvedett.

A versenyző balszerencséje is ráirányította azonban a figyelmet arra, hogy a magyar sportolók biztosítottsága lényegében minimális, írja a Napi Gazdaság. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) támogatójaként hagyományosan a QBE Atlasz Biztosító nyújt biztosítást sportolóinknak.

Baranyai János
Baranyai János

Súlyos sérülésre kétmillió

Amint azt a Napi a társaságtól megtudta, a magyar küldöttség tagjainak mindegyikét a kint tartózkodás idején a biztosító Classic utasbiztosítás védi. Ez a cég alapbiztosítása, baleseti halál esetén 1,8 millió, százszázalékos maradandó egészségkárosodás esetén 2 millió forintos szolgáltatást nyújt.

A módozathoz kapcsolt biztosítási összegek messze nem elegendőek arra, hogy egy sérülés nyomán pályafutásával felhagyni kényszerülő sportolónak az elhelyezkedés, pályamódosítás 1-2 éves időtartamára megfelelő hátteret biztosítson.

Adódik egy másik tétel, a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) által korábban kötelező versenyengedélyként mára már csak regisztrációs kártyaként működő plasztikhoz kapcsolt biztosítás. Ez az Axa Biztosító szolgáltatása: a kártyával rendelkező sportolók 500 ezer forintos haláleseti és 2 millió forintos balesetbiztosításra tarthatnak igényt.

Nincs pénz sportbiztosításra

A szó eredeti értelmében vett sportbiztosítással a lap információi szerint a szakszövetségek pénzhiány miatt nem tudják levédeni versenyzőiket. Emiatt továbbra is az a helyzet, hogy csupán néhány - szinte kizárólag külföldi tulajdonban lévő - klub számára fontos versenyző rendelkezik egyedi sportbiztosítással, illetve vannak befektetők, akik egyes játékosok versenyengedélyének tulajdonosaként kötnek biztosítást sportolójukra.

Ebben az esetben azonban - hívják fel a figyelmet a szakértők - korántsem a versenyző jövőjének a biztosítása a kulcskérdés, sokkal inkább az, hogy a befektető pénzénél legyen, ha egy nem várt sérülés megakasztja a sportolói karriert.

A társaság nem kíván nyilatkozni

A lap cikkére reagálva közleményt adott ki a QBE Atlasz, amelyben közli: a MOB-bal hosszú évek óta fennálló támogatási megállapodása alapján a pekingi játékokon részt vevő valamennyi magyar sportolót és sportvezetőt biztosítás védi.

"A trársaság által nyújtott biztosítás fedezetet nyújt a tartózkodás ideje alatt bekövetkező betegségi, baleseti ellátásra, poggyászkárra, a versenyen vagy versenyen kívül elszenvedett balesetre, illetve maradandó egészségkárosodásra is. A biztosítási összegek tekintetében a MOB hozzájárulása nélkül a társaság nem kíván nyilatkozni" - áll a biztosító közelményében.