Cseh László: Nem adtam bele mindent

2008.08.09. 15:54 Módosítva: 2008.08.10. 11:46
Nem kezdtek rosszul úszóink a pekingi olimpián, Cseh László és Kis Gergő döntős 400 vegyesen, Dara Eszter pedig országos csúccsal továbbjutott 100 pillangón. Többen is egyéni csúcsot értek el.

Magyar idő szerint kora délután elkezdődött az úszás a pekingi Vízkockában, nyitányként rögtön a számunkra legérdekesebb számmal, a férfi 400 m vegyessel. Cseh László a második időfutamban állt rajthoz, és biztató 4:09,26 mp-es idővel csapott a célba az olasz Boggiatto előtt. A másik magyar induló, Kis Gergő az utolsó időfutamban a 4:07,82-vel új olimpiai csúcsot repesztő világbajnoki csúcstartó Michael Phelps mellett úszott hatalmas egyéni rekordot 4:10.66-tal. A világ- és Európa-bajnok Cseh így a nyolc aranyra törő amerikai Phelps mögött másodikként került a holnap hajnali fináléba, Kis ugyancsak döntős, az ötödik legjobb időt érte el.

Cseh Laci
Cseh Laci

„Nem adtam bele mindent, nem úsztam ki magam, maradt bennem tartalék. Annak viszont nem örülök, hogy a két amerikai között kell úsznom a döntőben, ezt akartam elkerülni” – nyilatkozta az MTI-nek Cseh László, utalva arra, hogy Phelps és a negyedik helyen döntőbe került Ryan Lochte között, az ötös pályán kell rajthoz állnia holnap.

Kis Gergő
Kis Gergő

100 méteres női pillangóban Dara Eszter új országos csúccsal, 58,39 másodperces idővel csapott a célba, ezzel a 13. helyen került a holnapi középdöntőbe. „Nagyon örülök a csúcsjavításnak, hogy mi lesz a holnapi elődöntőben, majd kiderül. A célomat már elértem, ez a rekord megdöntése volt" – mondta az MTI-nek a Kőbánya SC fiatal klasszisa.

400 férfi gyorson Gercsák Balázs elmaradt a legjobbjától, a 32. helyen végzett.

Egyik magyar lánynak sem sikerült a döntőbe verekednie magát 400 méter vegyesen, hiába úszott jól Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna is, ez nem volt elég a kiegyensúlyozott és erős mezőnyben. „Teljesen kiúsztam magam, nem tudtam volna ennél jobb időt elérni. Nem lehetek szomorú, alig maradtam el a legjobbamtól" – mondta a 4:37.55 mp-es idővel a 12. helyet megszerző Hosszú.

Jakabos közvetlenül mögötte, a 13. helyen zárt 4:37.86-s idővel.

Jakabos és Hosszú
Jakabos és Hosszú

„Örülök az egyéni csúcsnak, közel egy mp-cel javítottam meg a legjobbamat - mondta Jakabos. - Szerettem volna döntőbe kerülni, de ehhez 4:36 körüli idő kellett volna. Nagyon erős a mezőny, négy éve a mostaninál 10 mp-cel rosszabb idővel a 15. lettem, most a 13. helyen végeztem”.

Bodor Richárd és Gyurta Dániel egyaránt egyéni csúccsal esett ki 100 férfi mellen. Előbbi mindössze két századdal elmaradva a magyar országos csúcstól 1:00, 97 mp-es időt úszott, ezzel 19. lett összesítésben, míg Gyurta 1:01,31-gyel csapott a célba, ami a 24. helyet jelentette számára.

A holnap magyar idő szerint hajnali négykor kezdődő futamok során tehát három magyarért szurkolhatunk. Cseh László és Kis Gergő a 400 vegyes döntőjében áll rajtkőhöz, míg Dara Esztert a 100 pillangó elődöntőjében láthatjuk.