Cseh Lászlóé ez első magyar érem Pekingben

2008.08.10. 04:18 Módosítva: 2008.08.10. 11:16
Ezúttal sem tudta legyőzni Michael Phelpset a világ-és Európa-bajnok Cseh László: a nyolc pekingi aranyra készülő amerikai hatalmas, 4:03,84-es világcsúccsal nyerte a 400 vegyes döntőjét, az első pekingi magyar érmet szerző úszó nagyszerű hajrával beért a második helyre. A másik magyar induló, Kis Gergő pontszerző, hatodik lett.

Michael Phelps nyomasztó fölényét és Cseh László nagyszerű hajráját hozta az első pekingi döntő 400 méter vegyesen.

Cseh László

Cseh László az ötös pályán, Kis a másodikon úszott. Cseh tartotta a lépést Phelpsszel a pillangón, ötvennél elsőként fordult, száznál, világcsúcson belül másodikként. Háton feljött rájuk a másik amerikai, Ryan Lochte, aki a féltávnál már második volt. Mellen egyértelműnek tűnt, Phelps és Lochte fog egymás között dönteni, a magyar egy másodperccel volt lassabb náluk. Cseh szorosabban harmadik volt 300-nál, ráúszott Lochtera.

A gyorson elhúzó Phelps nagy világcsúcsot úszott, Cseh pedig óriási hajrát indított és legyőzte a 200 vegyesen olimpiai bajnok Lochtet. A győztes másodpercekkel javította meg eddigi rekordját: a júniusi, 4:05,25-ös csúcs után most 4:03,84-gyel ért célba.

Az első pekingi magyar érmes, Cseh a második legjobb idővel került a döntőbe, ezért úszott a két amerikai, Phelps és Lochte között. Ennek nem örült a magyar, azt mondta, épp ezt szerette volna elkerülni. A 4:09,26-ot úszó Cseh megnyerte az előfutamát, az olasz Boggiato csak látszólag szorította meg, a győzelme nem forgott veszélyben. Azt mondta, nem adott ki mindent magából, még maradt benne tartalék.

Kis Gergő azonban már az előfutamokban a maximumot teljesítette, másodpercekkel javította meg saját eddigi legjobbját. Akkor 4:10,66-ot úszott.

Athén hatszoros olimpiai bajnoka, Phelps Pekingben meg akarja dönteni honfitársa, Mark Spitz 1972-es, müncheni csúcsát és eggyel többet, nyolc aranyat gyűjtene be az idei játékokon. Maga Phelps első sajtókonferenciáján tagadta, hogy valaha is azt mondta volna, Pekingben nyolc aranyérmet akar: „Sokan beszélnek erről, én soha nem állítottam ilyesmit, csak azt mondtam és mondom most is, hogy minden vízbe szálláskor olyan gyorsan fogok úszni, ahogyan csak tudok." Az amerikai úszó még 200 méteres vegyesúszásban, 100 és 200 méteres pillangóúszásban, 200 méteres gyorsúszásban, valamint három váltóban szerepel Pekingben. Ha hét vagy annál több aranyat nyer, 1 millió dolláros plusz jutalmat kap szponzorától, a Speedótól.