Cseh száz métert hajrázott az ezüstért

2008.08.13. 11:48 Módosítva: 2008.08.13. 11:48
Eredetileg csak taktikai okokból vette a programjába a 200 pillangót Cseh László, utána azonban már érmet szeretett volna nyerni. Összejött, megszorította a világcsúcsot úszó amerikai Michael Phelpst.

A tavalyi melbourne-i világbajnokságon épp a 200 méteres pillangó döntője után hangzott el Cseh László ominózus mondata, miszerint Phelps demoralizáló teljesítményt mutatott. Az amerikai akkor is világcsúccsal nyert, de a közelében sem volt senki. A keddi 200 gyorson sem talált ellenfelet, most azonban igen.

13


Cseh, aki előzetesen nem is készült erre a 200 pillangóra, a második százon közelebb került hozzá, három tizedet hozott rajta. "Azt beszéltük meg, hogy száznegyvennél kezdek el hajrázni, de saját magamban ezt felülírtam, ahogy a második százra fordultunk, rákapcsoltam, mert éreztem, jó állapotban vagyok, és bírni fogom végig. Bírtam." Lehet, Phelps tartalékolt a váltóra, ezért nem úszott ki magából mindent, de így is kiváltotta a magyar a nemzetközi sajtó rokonszenvét.

Miután ezüstérmes lett 400 vegyesen, edzője Turi György rámutatott, ezen a távon nem kell tőle érmet várni, mert csak azért illesztették a programba, hogy a két fő száma közti időt hasznosan kitöltse. Cseh azonban elárulta, önmagától már érmet várt, különösen azok után, hogy látta a többiek idejét. "A júliusi magyar bajnokságon is éreztem már, jól megy a pillangózás, és ezt a gatyát erre találták ki."

Turi mester nagyon büszke volt Csehre, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a 200 vegyes előfutamaiban nem szabad tőle nagy időt várni szerda délután, csak arra fognak törekedni, hogy biztosan kerüljön be a legjobb tizenhat közé.

A keddi 200 mellen olimpiai rekordot döntő Gyurta Dániel kiváló ideje után visszafogottan nyilatkozott, érezte, hogy nem lesz könnyű dolga a délelőtti futamban, hiszen mindössze tizenöt óra telik el a két futam között. Gyurta döntőbe jutását nem fenyegette veszély, de most nem tudott úgy megindulni, mint egy napja, de nem szakadt le az élmezőnytől.

"Szoknom kell még ezt az este-reggel ritmust, ahogy látom, sokaknak nem megy. A döntőre lesz időm pihenni, egyelőre ne beszéljünk éremről, csak az biztos, hogy más lesz, mint négy évvel ezelőtti döntő."

Nem részletezte, mire gondol, de azt hozzátette, hogy szerinte rendben lesz. A japán Kitadzsima megdöntötte pár századdal olimpiai rekordját, nagy csata lehet kettejük között.