Az ezüstérmes Fodor Zoltánt becsapták

2008.08.14. 16:44 Módosítva: 2008.08.15. 19:14
Élete legnagyobb sikerét érte el a 84 kilós birkózó, Fodor Zoltán, de nem tudott örülni ezüstérmének. Azt hitte sebezhetetlen, de olasz riválisa most is legyőzte, mint eddig kétszer. Tizenöt másodpercet kellett volna kihúzni, mondta a kapitány, aki nem boldogtalan.

"Második hely, mégis abszolút örülök, mert megvan a szakág egyetlen érme. Nem kárpótolja az elveszített tegnapit, mert az mégiscsak megnyert mecs volt. De most inkább örüljünk, legyünk büszkék, még ha meg is verték Zolit, aki egész nap tökéletesen birkózott, kritikus pont nélkül hozta le a meccseket, de a döntőben eldobták" - kezdte értékelését Struhács György, a kötöttfogásúak kapitánya.

Struhács még az olimpia előtt úgy értékelte csapatát, hogy Fodor nagyon szépen dolgozik, neki a védekezés a nagy fegyvere, mert rendkívül stabil, és a szabályok is kedvezhetnek neki. Ezért választották a döntőben azt a taktikát, hogy védekezéssel nyerjen, ehhez szinte minden adott volt, mert a harmadik menetben neki kedvezett a szerencse; ha a hátralévő tizenöt másodpercet kibírja, övé az arany, mert ő kapja az utolsó pontot.

"Meglepő dobást választott az olasz, erre nem készültünk, szépen becsapott minket. Mindig másikat választ, de most ezt alkalmazta. Olyan ez, mint mikor a világ egyik legjobb bekkjét váratlanul befűzik a fociban" - magyarázta a szakember. Fodor eddig kétszer találkozott az olasszal, és mindkétszer kikapott tőle. Struhács úgy gondolta, hogy Fodor az ötödik helyig juthat, ezért is meglepetés, amit tett.

"Tizenöt másodperc, ennyin múlik, ennyi kellett volna, hogy jobban örüljünk, ez van, ilyenek a szabályok" - összegzett.

"Nem is álmodtam a döntőről, de olyan jól ment, azt hittem, senki sem verhet meg. Aztán mégiscsak megvertek. Holnap vagy holnapután már lehet, hogy tudok neki örülni. Most nem. Gondolkodom folyamatosan, talán aktívabbnak kellett volna lennem. Az volt a tervem, hogy állásból megyek előre, megpróbálom kitolni, rákészülök egy fogásra, kiemelem és eldobom. Eddig azonban nem jutottam el, mert könnyen kicsúszott a térdelésből a szőnyeg szélére. Próbálkoztam, de hát meg sem tudtam fogni" - mondta az ezüstérmes Fodor.

Fodor nem tudta, miért viselkedett sportszerűtlenül a svéd birkózó, mert akkor éppen lesütötte a fejét, csak azt látta, hogy az érem a szőnyegen hever.

A döntőt a helyszínen megtekintő MOB-elnök, Schmitt Pál úgy fogalmazott, sajnos az olimpia egyik legszebb mozdulatát éppen egy magyaron hajtották végre. "Talán tíz másodperce sem volt, hogy akciót hajtson végre, mert nem tudta visszatartani az olasz menekülését."