Elvették tőlünk a bronzérmet

2008.08.21. 17:33 Módosítva: 2015.05.21. 04:41
Néggyel több kiállítást kapott az ausztrál női vízilabda-válogatott a magyar elleni olimpiai bronzmeccsen. Nyerni azonban így is csak büntetőkkel tudott, a mieink nagy szívvel küzdöttek, Horváth hiába hárított két büntetőt, három magyar is hibázott. Godova Gábor kapitány büszke csapatára, de csalódott.

A magyar női vízilabda-válogatott történelmi bravúr előtt állt a pekingi olimpián, mert a szakág történetének első érmét szerezhette volna. Nagyon közel álltak ehhez, de végül büntetőkkel kikaptak az ausztráloktól.

Godova Gábor a hollandok ellen elveszített elődöntő után kiemelte, nehéz lesz rendezni a gondolatokat, de megpróbálja. A lányok látható feszültséggel készülődtek, az ellenfél vezetett is rögtön két góllal, Kisteleki Dóra gólja viszont mintha feszabadította volna a csapatot, egycsapásra rendeződött a védekezés, öt magyar gól jött zsinórban. 6-3-ra is vezettek a mieink, 7-6-ra is, de akkor olyan benyomást keltett a csapat, mintha idegenben játszana, foggal-körömmel védekezett, de nem sikerült megtartani előnyét.


"Nem kellett volna megadni az utolsó előnyt. Ezzel elvették tőlünk a győzelmet. Bíróról azonban rosszat nem mondunk, a végén az egyenlőség jegyében meg is kaptuk az esélyt, de összességében több kiállítást kaptak az ausztrálok" - értékelt Godova Gábor szövetségi kapitány.

A bíráskodásra jellemző, hogy kétszer játszott a magyar csapat kettős emberhátrányban, ebből két gólt kapott, így lett döntetlen. Víz feletti ütésért azonban nem állítottak ki egy ausztrált, pedig a horvát bíró orra előtt történt az eset, amikor Primászt láthatóan meglegyintették, pedig nem volt a környéken sem a labda.

A szakember nem érzi igazságtalannak a játékot, és azt gondolja, csapata mindent megtett az éremért. "Keserű a szánk íze, mert nem lett meg, csalódottak vagyunk. De nagyon büsze vagyok a csapatomra. Ezt mondtam el nekik az utolsó kihagyott büntető után is. Nem jobb, vagy a rosszabb csapat nyert, hanem a szerencsésebb az orosz rulettben. Erre nem lehet mit mondani, két bronzérmet ebben a sportágban nem osztanak, máshol igen."

Godova előzetesen a hét győzelemre esélyes csapat közé sorolta a magyarokat, és hogy a negyedik legerősebb-e pillanatnyilag a magyar válogatott? "Ezen a tornán igen, de az orosz nem a hetedik" - felelt tömören.

"Élmény volt az olimpián játszani, felelősség is. A csoportmeccsen szerencsésebbek voltunk, az utolsó másodpercekben lőttünk gólt. Most nem" - összegzett.

"Sok olyan pontja volt a meccsnek, amikor a magunk javára fordíthattuk volna. Végig jobban játszottunk, talán még a végjátékban is. Az utolsó támadásnál már nem szokás előnyt befújni, és az sem általános, hogy a hosszabbításban kettős hátrányba kerülünk. A szerencse nem állt mellénk" - magyarázta Drávucz Rita, aki az ötödik büntetőt elhibázta.

A csapat tagjait megviselte a vereség, a háromgólos Kisteleki Dóra csak feküdt a medence szélén, vigasztalhatatlan volt. Pelle Anikó és Stieber Mercédesz is könnyeivel küszködött. Utóbbi 34 éve alatt mindent megnyert, olimpiai érme viszont nem lett.