Emmons az olimpiák legnagyobb lúzere

2008.08.17. 09:57
Az amerikai sportlövő négy éve toronymagasan vezetett, de az utolsó lövésénéll hatalmasat hibázott, és lecsúszott az első helyről. Pekingben lekopírozta athéni bukását, az arany a kínai Csiu Csien ölébe hullott.

Az amerikai Matthew Emmons érthetetlen hibája után a kínai Csiu Csien nyerte a férfi kisöbű sportpuska 3x40 lövéses összetett számát a pekingi olimpián. Az amerikai sportlövő, aki fekvőben címvédőként ezüstérmes lett Pekingben, a döntő utolsó lövése előtt óriási előnnyel, több mint három körrel vezetett riválisai előtt, ami ezen a szinten elvileg elveszíthetetlen.

Az amerikai megvárta, hogy mindenki lőjön, utolsóként célzott, és elképzelhetetlenül rosszat lőtt. Teljesítménye 4,4 kör lett. Ezzel az egy lövéssel sikerült még a dobogóról is lelőnie magát, végül a negyedik helyen zárt.

Emmonsnak nem az volt az első ilyen hibája. Négy éve, Athénban is az utolsó lövéssel sikerült magát megfosztania az első helytől.

Ugyanebben a számban első helyen állt a záró lövés előtt, amikor izgalmában a sajátja helyett a mellette álló vetélytársa céltáblájára adta le lövését, amely így nulla pontot ért. Ezzel a nyolcadik helyen zárt.

Emmonsnak Pekingből van már egy ezüstérme a férfi kisöbű sportpuskások 50-es fekvő számából, míg cseh felesége, Katerina Emmons egy arany (női légpuskában) és egy ezüstérmet (3x20 lövéses kisöbű sportpuskában) gyűjtött.