Két birkózónk is nyerhetett volna érmet

2008.08.13. 16:45
Két kötöttfogású birkózónk is közel került az éremhez a szerdai versenyeken, de végül Lőrincz Tamás a nyolcaddöntőben búcsúzott, Bácsi Tamás viszont a bronzmeccset bukta el, így lett ötödik.

Nagyszerűen birkózott, a döntő pillanatokban azonban hibázott és az ötödik helyen végzett a 74 kilós Bácsi Tamás. Az elődöntőt és a bronzmeccset a hajrában bukta el az idei Európa-bajnok.

Menetelt az elődöntőig

A 25 esztendős Bácsi első ellenfele az a 37 éves Dantzler volt, aki az egész birkózómezőnyt tekintve a legidősebb pekingi résztvevő, ennek ellenére először lépett szőnyegre az ötkarikás játékokon. Három menetben, 5-1, 2-2, 2-2-re győzött Bácsi. A nyolcaddöntőben az örmény Arszen Julfalakjant is három menetben intézte el, 3-1, 3-4, 1-1. Úgy, hogy a második menetben hátránynál egy akcióját nem pontozták, hiába reklamált Struhács György szövetségi kapitány.

A negyeddöntőben már igazán kemény ellenfélen jutott túl: Varteresz Szamurgasev Sydneyben aranyérmes lett 63 kg-ban, jelenlegi súlycsoportjában pedig Athénban harmadikként zárt, emellett két világbajnoki és egy Eb-elsőséget is begyűjtött az elmúlt évek során. Bácsi két menetben győzte le őt, 2-2, 4-1-gyel, így elődöntős lett.

Kétszer is ugyanúgy hibázott

Az elődöntőben nagy csata várt rá: idei Európa-bajnokként a tavalyi aranyérmes grúz Manucsar Kvirkelija. Kvirkelja olyan jól jött ki egy parterhelyzetből, hogy ezzel 2-1-re nyerte az első menetet. A folytatás Bácsié volt, egy kiemelés és eldobás segítette az 5-2-es győzelemhez. A döntő menetben viszont vakmerően akciózott, a grúz visszatámadott és két vállra fektette – tusgyőzelem.

"A végén nagyot hibázott Péter, de reméljük, hogy a bronzmeccsre össze tudja szedni magát, és jól birkózik majd" – mondta a szövetségi kapitány. A harmadik helyért Christope Guenot ellen hasonlóan alakult a mérkőzés, mint az előző. A francia nyerte az első menetet, Bácsi hozta a következőt. Már vezetett is a hajrában, Guenot azonban egy nem teljesen végigvitt akcióra három pontot kapott, ezzel elment a bronz.

Bácsi összetörten feküdt a szőnyegen, annyira, hogy nem volt hajlandó nyilatkozni az újságíróknak. Az sem vigasztalhatja, hogy az őt kiütő Kvirkelija a kínai Csang Jung-hsziangot is legyőzte, és olimpiai bajnok lett.

Lőrincz vitatható veresége

A másik érdekelt, a 66 kilós Lőrincz Tamás jól kezdte a napot. A 2006-os Európa-bajnok az örmény Arman Adikjant győzte le. A következő körben Steeve Guenot-val találkozott, a végén vitatható ítélettel kapott ki. A francia volt térdelőhelyzetben, Lőrincz megmozdulását szabálytalannak minősítették így 0-2, 1-1, 1-1-gyel a francia győzött. "Nem tudom megmondani, hogy mit találtak szabálytalannak a végén, én nem láttam szabálytalanságot. A vezetőbíró bemutatta a két pontot, aztán valamiért mégis elvették. Az Eb-n is így járt Tomi. Ő csinált akciót, mégis kikapott. Mostantól szeretjük a franciát és drukkolunk neki" – méltatlankodott Struhács.

Mivel Guenot az elődöntőbe jutott, a vigaszágon a kubai Alain Miliannal találkozott a 21 éves magyar, akciómentes meccsen kapott ki úgy, hogy mindkét menet 1-1-énél az ellenfél kapta az utolsó pontot és ez döntött.

Később eldőlt: Bácsihoz hasonlóan Lőrincz is a későbbi győztes ellen esett ki: Guenot a kirgiz Kanatbek Begalijevet múlta felül két menetben.

Sorsoltak csütörtökre

A 84 kilós Fodor Zoltán verhető kínai, a 96 kilós Virág Lajos amerikai, Deák Bárdos Mihály kanadai ellenféllel kezd csütörtökön a pekingi olimpia kötöttfogású birkózó tornáján. Mindhárom magyar a nyolcaddöntőben kezd.

Virágra az esetleges negyeddöntőben a világbajnoki címvédő, Athénban második grúz Ramaz Nozadze várhat, Deák-Bárdosnak a világ-, és Európa-bajnoki ötödik francia Yannick Szczepaniak, vagy a bolgár Ivan Ivanov következhet.