Fazekas Róbert indulhat a pekingi olimpián

2008.07.24. 14:12
A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Kamuti Jenő nem tartotta szerencsésnek, hogy az Athénban doppingvétségen ért Fazekas Róbert indulhat a pekingi olimpián, a MOB mégis indulása mellett határozott. Fazekast négyszer vizsgálták meg doppingellenőrök, kifizette a perköltséget, és vállalta – a sportág vezetőivel egyetemben -, hogy tisztán készült, és tisztán is fog versenyezni augusztusban.

Az athéni olimpiai aranyérmétől megfosztott diszkoszvető, Fazekas Róbert az utolsó pillanatban teljesítette a pekingi nevezéséhez szükséges eredményt, a magyar olimpiai csapat 172 fősre bővült vele.

Fazekas a szlovéniai Ljubljanában hat centivel szárnyalta túl a 64,5 méteres A-szintet, ennek megdobása a debreceni atlétikai bajnokságon nem sikerült, bár voltak biztató kísérletei, csakúgy, mint előtte pár nappal Mariborban.

A Magyar Olimpiai Bizottság bekérte a verseny jegyzőkönyvét, ezt hitelesnek minősítették, egyúttal Fazekas igazolta, hogy idén már négy alkalommal vett részt doppingvizsgálaton, így nevezése elől minden akadály elhárult. Az atléta azt is igazolta, hogy átutalta a nemzetközi Sportdöntőbíróságnak az eddig még ki nem fizetett perköltséget, emiatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem büntetheti meg a magyarokat.

Mivel az A-szint teljesítése sikerült, könnyen elképzelhető, hogy Pekingben akár döntőbe is kerülhet, még ha pillanatnyilag messze is van a hetven méteres álomhatártól, amelyiket négy éve Athénban túlszárnyalt.

A hazai szövetség igazgatója, Mérei László korábban úgy nyilatkozott, nem elképzelhetetlen gyors javulása, mert jó erőben van. A magyar olimpiai csapat helyszínen tartózkodó vezetője, Molnár Zoltán úgy vélekedett, akár még pontszerző is lehet Fazekas.

Tisztességes eredménnyel

„Nagyon nehéz négy év áll mögöttem, amit ez az eredmény most végleg lezárt. Athén lelkileg és fizikailag is nagy törést jelentett számomra, de ezzel már nem kívánok többet foglalkozni. Lehet, hogy volt, amiben hibáztam, ezért szeretnék elnézést kérni mindazoktól, akik csalódtak bennem."

Fazekas hozzátette, hogy az elmúlt időszakban végig az vezérelte, miként tudna talpra állni és visszaszerezni az emberek bizalmát. "Az olimpiai felkészülésnek azért vágtam neki, mert úgy éreztem, csak a pályán, egy tisztességes eredménnyel történhet meg mindez, és ez most sikerült.” (MTI)

Diszkoszvetésben három magyar áll rajthoz, a legutóbb ezüstérmes Kővágó Zoltántól várható talán a legjobb eredmény, de Máthé Gábor is bekerülhet a tizenkettes döntőbe. Azt ugyanakkor valószínűsíteni lehet: hetven méterrel nyerni lehet Pekingben. Idén csak hárman kerültek fölé, a címvédő litván Alekna nemrégiben, a világranglistát az észt Kanter vezeti.

A kalapácsvető Annus Adrián, akinek ugyancsak elvették athéni aranyát, térdsérülése miatt a felkészülés hajrájában már nem versenyzett, így nem volt esélye, hogy ott lehessen Kínában.