Fodor Zoltán ezüstérmes

2008.08.14. 12:18 Módosítva: 2008.08.14. 12:49
A 84 kg-os magyar birkózó a selejtezőkben kínai, Európa-bajnok azeri és török ellenfelét is legyőzte, a döntőben nem bírt az olasz Minguzzival.

Fodor a 84 kg-os kötöttfogásúak versenyében kínai Ma Szan-ji ellen kezdett, mindkét menetben jól védekezett, képes volt értékelhető támadást is végrehajtani, így mindkét menetet megnyerve magabiztosan jutott tovább.

A negyeddöntőben az Európa-bajnok Gadabadze következett, akivel az első és a harmadik két percben csak gyömöszölték egymást, a másodikat azonban magabiztosan 3-0-ra nyert Fodor, így jutott az elődöntőbe.

Ott a török Avluca ellen az első menetet megnyerte egy szép kontrával, a másodikban nem volt akció, de a sorsolás a magyar versenyzőnek kedvezett. Sikeres védekezéséért ő kapta az utolsó pontot, így megnyerte ezt a két percet és ezzel együtt a mérkőzést is.

Fodor a találkozó után még a szőnyegen sírva fakadt, miközben edzői a szőnyeg mellett ugráltak, táncoltak.

Nézze meg képeinket!

A döntőben az olasz Andrea Minguzzi ellen az első menetben egyikük sem tudott értékelhető akciót mutatni, de a sorsolás a magyarnak kedvezett, ő védekezhetett később, így megnyerte a menetet. A második ennek pont a fordítottja volt, az olasz egyenlített.

A döntő, harmadik két percben továbbra sem tudtak egymással mit kezdeni. Jött a sorsolás, Fodor támadhatott először, de az olasz szinte azonnal felállt.

A fordított felállásnál az olasz elkapta a Ferencváros birkózóját, kiemelte és megpörgette, amiért három pontot kapott. Fodornak már nem volt lehetősége az egyenlítésre, így az olasz megnyerte a meccset.

"Inkább úgy érzem, hogy elvesztettem az aranyat, minthogy megnyertem az ezüstöt. Nagyon motivált voltam, szinte egy jó bulinak fogtam fel az egész versenyt, akárhányszor elvonultam a nézők előtt, úgy gondoltam, ma senki sem győzhet le" - értékelte a történteket halk hangon a 23 éves magyar birkózó.

"Ma az olasz fiú volt a legnehezebb ellenfelem, neki ma minden kijött, ugyanúgy, ahogy szinte nekem is. Mind a ketten nagyon jó napot fogtunk ki" - tette hozzá. Az utolsó húsz másodperccel kapcsolatban elmondta, ha újra ebbe a helyzetbe kerülne, nem csinálna semmit másként. "Jól elmozogtam lentről, nagyon jó ütemben kiugrott és nem is számítottam erre, hogy így kiemel. Akciót kellett volna csinálnom, az olasz megérdemli, hogy győzött."

Struhács György szövetségi kapitány: "Minguzzi stabil birkózó; az volt a taktika, hogy lent Zoli elmozog, a rivális ezt a páros lábközéemelést szokta csinálni, sajnos a harmadik menetben meglepett bennünket egy másikfajta akcióval. Addig jól védekezett, de ezt nem tudta kivédeni. Zolinak eddig a felnőttek között nem volt komoly eredménye, most érett meg arra, hogy érmes legyen egy világversenyen."

"Ezek lehetnének azok a meglepetés-aranyérmek, amikre előzetesen számítottam, sajnos most ez nem jött össze. Nem lehet egy szavunk sem, hiszen szerencsénk is volt, de be kell látni, hogy az olyan gyönyörű akciókról szól a birkózás, mint amilyet az olasz bemutatott. Nagyon örülök az ezüstnek, szép eredmény" - mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Fodor a magyarok harmadik ezüstérmét nyerte, ami az olimpiák 150. magyar ezüstérme.

Fodor eddigi legnagyobb sikere egy ifjúsági Európa-bajnoki cím volt 2002-ből. A magyar birkózó tavaly szeptemberben harcolta ki az olimpiai részvételt, amikor a bakui világbajnokságon a negyeddöntőig jutott, ez automatikus részvételt eredményezett.