Francia szerezte Togo 1. olimpiai érmét

2008.08.13. 14:20
Meglepte a nagyesélyeseket és kivívta a közönség szimpátiáját a togói szlalomkajakos, Benjamin Boukpeti. A bronznak annyira örült, hogy a célban összetörte a lapátját. Ez Togo első érme az olimpiákon, pedig Boukpeti nem is az afrikai országban született, sőt összesen egyszer, kisgyerekként járt az országban.

„Most már van okom, hogy megint elmenjek oda” – nyilatkozta a férfi kajakszlalom egyes versenyének bronzérmese. Togo első olimpiai érmének megszerzője, Benjamin Boukpeti arra utalt, hogy eddig egyszer járt az országban, amelynek a színeiben indult.

bourkpeti

A 27 éves szlalomkajakos Franciaországban született, francia anyától és togói apától. Még gyerekkorában jutott el egyszer az afrikai országba, amikor anyja elvitte, hogy megmutassa a rokonoknak Benjamint. Akkor apja el sem kísérte őket, kedden viszont mindkét szülője gratulálhatott neki a történelmi érem után.

Boukpeti nem arról álmodott, hogy Togónak fog dicsőséget szerezni az olimpián. Fiatalon a francia válogatottba akart kerülni, de elbukott a hosszas és nehéz válogatási folyamat során. Megsérült a válla, és amire felépült, már nem volt esélye bekerülni. Ezért választotta a togóiakat. Már négy éve is elindult a játékokon, Athénban 18. lett. Eddig ez volt az ország legjobb olimpiai helyezése, talán ennek köszöneti, hogy a pekingi megnyitón ő vihette Togo zászlóját.

A világranglistán idén 58. Boukpeti Afrika képviselőjeként indulhatott. A kvalifikációs versenyen egy nigériait győzött le - aki valójában brit. A kajakos arra panaszkodott, hogy Afrikában csak a futball számít, Franciaországban viszont van elég pénz megfelelő gyakorlópályákat építeni. Természetesen ott is készült, többek között a kedden ezüstérmes Fabien Lefevre-rel. A franciáról azt mondta, edzésen már sikerült legyőznie és most is erre készült.

Nem úgy indult számára ez az olimpia, hogy ilyen eredményre esélye lesz. A hétfői selejtező első futamában kínlódott a pályával, csak egy macedónt sikerült megelőznie. Ekkor többen még arra gondoltak, hogy Eddie, a sas és Eric, az angolna hagyományainak méltó folytatója lesz. A második futamot már megynyerte, de a keddi versenyek előtt ennek senki nem tulajdonított nagy jelentőséget.

Azonban Boukpeti az elődöntőben is folytatta a nyerést, mindenki általános elképedésére első lett. A második, döntő futamban – a kettő összesítése adta ki a végeredményt – már majdnem az egész lelátó szurkolt a legjobb idő miatt utolsóként indított togóinak. Az utolsó mérésnél még kétszázados előnyben volt a végső győztes Alexander Grimm-mel szemben, de végül másfél másodperccel elmaradt mögötte. A háromszoros világbajnok Lefevre-től viszont csak tizenöt század választotta el. Amikor beért a célba, örömében azonnal kettétörte a lapátját.

A közel hatmilliós közép-afrikai ország sportolói 1972 óta vesznek részt a nyári olimpiákon. (Téli játékokra még nem jutott ki togói.) Pekingben négy olimpikonjuk van, Boukpetin kívül egy-egy cselgáncsos (Pascal Delanyon), futónő (Sandrine Kangni-Thiébaud) és teniszező (Martial Loglo). A sportban Togo két éve azzal vetette magát észre, hogy válogatottja kijutott a futball-vb-re.