Halhatatlan magyarokkal jött el a vége

2008.08.24. 13:26
Péntek és szombat után vasárnap is nyert aranyérmet a magyar delegáció, amely azonban a pólósok sporttörténelmi sikere ellenére az elmúlt nyolcvan év leggyengébb olimpiai eredményét produkálta. A kosár- és röplabdatornát az amerikaiak, a kézilabdát a franciák nyerték. Kína ötven arany fölött zárt.

A magyar vízilabda-válogatott Sydney és Athén után Pekingben is a csúcsra ért. A szerbek kiverésével nagy meglepetésre, húsz év után először döntőbe jutott amerikai válogatott csak az első két negyedben tudta tartani a lépést a mieinkkel, a meccs felénél 9-8-ra vezettek Kásásék. A második két negyedben aztán már csak két gólt lőtt az amerikai csapat, így könnyedén, 14-10-es győzelemmel írtak sporttörténelmet a mieink.

Magyarországnak ez a kilencedik vízilabdában szerzett olimpiai aranyérme, a pólósok ezzel a sportágak rangsorában befogták az öttusát. A bronzérmet a Montenegrót 6-4-re legyőző Szerbia szerezte meg úgy, hogy hiányzott a csapatból Sapics és Sefik, akik a hírek szerint összeverekedtek. Ötödikek a horvátokat 11-9-re legyőző spanyolok.

Az amerikaiak két másik csapartsportág döntőjét megnyerték. Kosárlabdában a Dream Team a világbajnok spanyolokat verte nagy csatában, 118:107-re, az Egyesült Államok a 2000-es olimpia után nyert ismét aranyat (négy éve a most a litvánok legyőzésével bronzérmet szerzett Argentína győzött). A röplabdatornát is a világbajnok és egyben olimpiai címvédő legyőzésével, a brazilok elleni 3-1-es sikerrel nyerte meg az USA válogatottja, a bronz az olaszok ellen 3-0-t produkáló oroszoké lett.

Kézilabdában nem folytatódott az izlandi csoda: a döntőt Franciaország nyerte 28-23-ra úgy, hogy a negyvenedik percben már 21-12-re vezetett. Akárcsak pólóban, itt is legyőzték a spanyolok a horvátokat, ez a 35-29 a bronzérmet jelentette Spanyolországnak.

A kínaiak az utolsó napon megszerezték az ötvenedik aranyérmüket - majd az ötvenegyediket is -, előbbit az ökölvívók 48 kilós súlycsoportjának döntőjében a 2005 óta veretlen Csou Si-ming (a kubaiak évtizedek után most először nem nyertek aranyat a ringben). Az éremtáblázatot először zárták az élen a kínaiak. Az amerikaiak - bár tízzel több érmet szereztek - másodikak lettek a játékokat gyengén kezdő oroszok előtt. A mieink 3 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzéremmel zárták a pekingi játékokat, ennél kevesebbe aranyat 1924, ennél kevesebb érmet 1912 óta nem szerzett Magyarország.

Nem csoda, hogy Schmitt Pál, a MOB elnöke elismerte: csalódott, de kitartott amellett, hogy az általa várt hat-hat arany-, ezüst- és bronzérem benne volt a csapatban. Jacques Rogge, a NOB elnöke pozitívan értékelte az egész olimpiát, amely 43 világ- és 132 olimpiai rekordot hozott, bár az emberi jogok problémájával kapcsolatos kérdéseket megkerülte.