Hány aranyat nyerünk a pekingi olimpián?

2008.08.05. 15:47 Módosítva: 2008.08.05. 16:08
Az optimisták azt mondják, a pekingi olimpián még a helsinki 16-os rekordot is megdönthetjük. A pesszimisták meg azt, hogy még annál is gyatrábbak leszünk, amilyenek 1976-ban voltunk Montrealban. Hát, akkor tippeljenek!

Hány aranyérmet nyerünk Pekingben?

Kezdjük személyes élménnyel. Február tájékán fogadást kötöttem egy pesszimista kollégával, miszerint minimum hat aranyérmet nyer Magyarország a pekingi olimpián. Ha csak ötöt vagy annál kevesebbet, ő viszi a pénzt, ha hatot vagy annál többet, én.

Nézzük az esélyeket optimistán, realistán és kissé pesszimistán is. Sorra vettük a sportágakat, ahol van magyar induló, azokat is, amelyekben alaphelyzetből nincs esélyünk győzelemre. Az olimpián 171 magyar versenyző vesz részt.

Asztaliteniszben három nő és egy férfi játékos képviseli Magyarországot. A legnagyobb név a 25. helyen kiemelt Tóth Krisztina, ő szerencsés sorsolással a negyeddöntőig is eljuthat, de balszerencséssel az első fordulóban búcsúzhat.

A húszfős atlétikacsapatból a tízpróbázó Zsivoczky Attila vagy a kalapácsvető Pars Krisztián, esetleg a diszkoszvető Máté Gábor és Kővágó Zoltán szerezhet érmet. Meg Fazekas Róbert. Ha pozitívan állunk a dolgokhoz, ez akár két aranyérmet is hozhat, reálisan csak egyet, de az is lehet, örülhetünk, ha döntőbe jutnak versenyzőink.

Birkózásban tízen képviselik Magyarországot, három szabad- és hat kötöttfogású, valamint egy nő, Sastin Mariann. Ha a már fent említett három kategóriát nézzük, nem elképzelhetetlen a két-három arany sem, de előfordulhat, hogy valamennyi versenyzőnk érem nélkül tér haza. A legvalószínűbb a három-négy érem, és az arany sem elképzelhetetlen.

Cselgáncsban egyenlően oszlik meg a nemek aránya, a három férfi versenyző mellett három nő utazhat. Mindkét nemnél elképzelhető aranyérem is, miként egy csúfos leszereplés is a pakliban lehet. Az éremesély reálisan hasonló a birkózókéhoz.

Evezésben a Varga–Hirtling-kettős az éremszerzést tűzte ki célul, ami reálisnak tűnik. Műugrásban és hosszútávúszásban, bármennyire optimisták vagyunk is, az első tíz közé kerülés is hatalmas bravúr lenne.

Kajak-kenuban talán a legnehezebb választás, hiszen pesszimistán is két arannyal számol az ember, míg nagyon optimistán már-már két számjeggyel kalkulál. három-négy aranyérem, mellé vagy hat érem lehet az elvárás az évek óta legeredményesebb magyar olimpiai sportág felé.

Kerékpárban négy kategóriában is van magyar induló, ennek ellenére a legoptimistább elvárás is csak Bodrogi Lászlóval kapcsolatban jelenthet éremesélyt az egyéni időfutamban.

A női kézilabda-válogatott tagjai többször is úgy nyilatkoztak, hogy bár az elvárás az első hatba kerülés, csalódottak lennének, ha nem szereznének érmet. Mondhatni, reálisan értékelik a helyzetüket, hiszen optimistán ez az érem akár arany is lehet.

Öt magyar bokszoló száll ringbe Pekingben, ez akár öt érmet is jelenthet. A színük már bármilyen lehet. De pont nélkül is zárhatnak a magyarok. Reálisan két éremre van esély, egy kis szerencsével az egyik akár arany is lehet.

Öttusában két-két férfi és nő versenyző áll rajthoz, itt is, ott is van magyar aranyesély. Ha szélsőségesen nézzük, elképzelhető, hogy egyik számban sem lesz magyar a dobogón.

Ki szerzi az első aranyérmünket?

Súlyemelésben csak egy magyar versenyző indul, nála mindössze abban bízhatunk, hogy nem sérül meg.

Három nő és két férfi sportlövőnk három aranyérmet is hozhat, de elképzelhető, hogy még a pontszerző helynek is örülnünk kell. A legreálisabb két-három érem, az egyik akár Igaly Diána olimpiai címvédését is jelentheti.

Teniszben Szávay Ágnes szerencsés sorsolással és egy-két bravúrgyőzelemmel érmet is szerezhet. Ha párosban Arn Grétával mennének egy-két kört, már az is bravúrnak számítana.

Tornában bármennyire is szeretnénk optimisták lenni, már egy érem is nagy bravúr lenne egy férfi és egy nő indulónktól. Itt azonban nem lehet pesszimistán hozzáállni a részvételükhöz, mindketten tudják, már a pontszerzés is nagy siker lenne részükről.

A szörfösöknél és a vitorlázóknál ehhez hasonló bravúr lenne bekerülni az első tizenötbe.

A legnépesebb delegáció az úszóké, ennek ellenére nagyon optimistának kell lenni, hogy aranyéremben gondolkozzunk, hiszen erre a harmincfős csapatból mindössze három versenyzőnek van esélye. Cseh Lászlóra és Gyurtára is verhetetlennek látszó ellenfél vár, így talán Kovács Emese hozhatja a meglepetésaranyat.

Pesszimistán nézve úszóérem nélkül is zárhatjuk az olimpiát, de a realitás három-négy érmet mondat velünk, és – mint már említettük – nagy meglepetés lenne az arany.

A két vízilabdacsapat közül mindkettő aranyat nyerhet, ha minden összejön. Reálisan két érem várható, a színükre valószínűleg csak az utolsó napokban derül fény.

A vívás az a sportág, ahol talán a legnehezebb jósolni, hiszen a férfi párbajtőrözők két aranyat is hozhatnak, de érem nélkül is maradhatnak. Ugyanez igaz a kardozókra vagy a női tőrözőkre is. Így hagyjuk is az optimista és a pesszimista megvilágítást, reálisan alapján két arannyal és mellé még két éremmel valószínűleg mindenki elégedett lenne.

Mint a fentebb található szavazógépből is kitűnik, már az első két napon több aranyat is nyerhetünk. Nagy Tímea az elmúlt két olimpián egyaránt a megnyitó utáni második napon nyerte aranyérmét, ezért számítjuk csak ezt az időt. Nem lenne rossz, ha most is így indulna a pekingi sorozat.