Hollandiát kell megverni a döntőért

2008.08.17. 16:44 Módosítva: 2015.05.21. 04:52
A középdöntőkkel folytatódott a női vízilabda torna, számunkra érdekesebb találkozón Hollandia büntetőkkel verte az olaszokat, a másik ágon Ausztrália jutott a keddi elődöntőbe és az Egyesült Államokkal folytatja majd. Oroszország 7. helyen végzett.

Nehéz lenne megmondani, számunkra ki lett volna a holland-olasz párosból a kellemesebb ellenfél, a hollandokat a csoportmeccsek során már legyőztük. Az olaszokkal kétszer is találkoztunk az idei Eb-n, a csoportkör 4-4-es döntetlenje után 9-6-ra vertük őket a bronzmeccsen.

A hollandok szereztek vezetést, de az első gólra majdnem négy percet kellett várni. Alig húsz másodperc múlva egyenlített Olaszország, az első negyedben még egy-egy gólt lőttek a csapatok.

Az olaszok a második negyed első percében vezettek először és egyben utoljára is a meccsen. A hollandok egyenlítettek, majd de Bruijn és Cabout góljaival a szünetben már kettővel mentek. 16 perc alatt az olaszok 12-szer lőttek csak kapura, szemben a hollandok 19 próbálkozásával. A harmadik negyed végére egy gólra felzárkózott Olaszország.

Az utolsó játékrészben Hollandia ismét két góllal ment el, de 2:06-al vége előtt Casanova szépített, majd 4 másodperccel a vége előtt egy jogosan befújt büntetőt az olasz csapatban játszó Valkay Erzsébet bombázott a kapuba.

A kétszer háromperces hosszabbításban egyik csapat sem volt eredményes, így az elődöntőbe jutást ötméteresekkel döntötték el. Van den Ham bedobta, Valkay ezúttal kihagyta, a következő párok – de Bruijn és Bosurgi, van Belkum és Frassinetti, Cabout és Miceli – bevágták, így a döntés Yasemin Smit kezében volt, aki értékesítette ötösét, így Hollandia jutott az elődöntőbe, ahol kedden Magyarországgal játszik.

A másik ágon Ausztrália és az oroszokat búcsúztató Kína mérkőzött. Három perc után úgy tűnt, az ausztrálok tönkreverik a házigazdákat, hiszen 3-0-ra elhúztak. Kína elszántan küzdött és a negyed végére egyenlített. A szünetben döntetlen volt az állás, Kína a harmadik negyedben vezetett először (7-6), de fordítottak, és két góllal vezettek az ausztrálok.

A kínaiak a negyedik negyed közepén még visszakapaszkodtak, de a végén ausztrálok nyertek és az Egyesült Államokkal játszhatnak az olimpiai döntőért.

Egyetlen pillanatig sem volt kérdés a 7. helyért vívott találkozó. A görögök lőtték az első gólt, ekkor vezettek utoljára, a szünetben négy, a végén hat gól volt a különbség a két csapat között. Oroszország, amely legutóbbi két Eb-n győzni tudott, így is mélyen tudása alatt teljesített, hetedik helye csalódás.

Középdöntők, helyosztó

Hollandia-Olaszország 8-8 (2-2, 1-3, 3-2, 2-1, 0-0, 0-0, büntetőkkel 5-3).

Ausztrália-Kína 12-11 (4-4, 2-2, 4-2, 2-3).

7. helyért: Oroszország-Görögország 12-6 (3-2, 4-1, 3-1, 2-2).

A további program:

Augusztus 19.:

7:00, 5. helyért: Kína-Olaszország

8:20, elődöntő: Egyesült Államok-Ausztrália

9:40, elődöntő: Magyarország-Hollandia

Augusztus 21.:

11:00, 3. helyért: az elődöntök vesztesei

12:20, döntő: az elődöntők győztesei