Csal a versenyző, a versenybíró, mindenki

2008.08.15. 13:53 Módosítva: 2015.05.21. 05:01
Az olimpiai aranyszerzés helyett csak ötödik lett a férfi párbajtőrcsapat az olimpián. Kulcsár Győző szövetségi kapitány szerint számos sikert megért együtteséből eltűnt a szellemi frissesség.

A magyar válogatott 45-43-as vereséget szenvedett a kínai együttestől a pekingi olimpia férfi párbajtőrcsapat-versenyében, így a folytatásban csak az 5-8. hely valamelyikét szerezhették meg.

Már a játékokat felvezető budapesti sajtótájékoztatón azt mondta Imre Géza, a magyar csapat tagja, hogy valószínűleg a kínaiakkal kezdenek, és az első összecsapás sem lesz könnyű. Helyzetértékelése pontosnak bizonyult, de ennek senki sem tudott örülni a magyar táborból.

A mérkőzés kiegyenlített csatát hozott, ahogy haladt előre az idő, követték egymást a párok, érzékelhetővé vált, egy-két tuson múlik majd a győzelem, ahogy azt korábban megjósolta Kulcsár Győző szövetségi kapitány.

A találkozó végig szoros volt, a kínaiak kétszer tudtak ellépni 24-28-ra, majd 27-32-re, de mindkétszer sikerült egyenlíteni. 32-36-nál az addig roppant gyengén teljesítő Kulcsár Krisztián egy kitörésnél úgymond megsérült, hogy beállhasson a tartalék Kovács Iván.

A csere hasznosnak bizonyult, 42-42-nél döntetlen volt az állás. Azután azonban két kínai tus, majd egy együttes találat jött, ezzel nyertek a kínaiak; a magyarok az ötödik helyért folytathatták.

"Nem igazán szeretnék nyilatkozni, sok indulat van bennem, és talán valami olyat mondanék, amit magam is megbánnék. Mentális problémáink voltak" – mondta a vesztes összecsapás után Kovács Iván.

"Az történt, hogy egy kiélezett mérkőzésen nyert az ellenfél. A baj az, vagy nem baj, hogy ezek közül a gyerekek közül néhány már Barcelonában és Atlantában is ott volt. Ha a fizikai erő, az akarat, a rutin, a tudás megvan, az fontos, de egy idő után kiégnek, kopnak, elhasználódnak, főleg az idegrendszer terhelődik meg, a szellemi frissesség tűnik el" – mondta a találkozó utáni értékelésében Kulcsár Győző szövetségi kapitány.

Kulcsár úgy vélte, nem elfáradt emberek voltak a páston, de ennyi verseny és eredmény után más már nem hiányzott nekik, csak egy olimpiai bajnoki cím. Véleménye szerint egy-egy ezüst itt, bronz ott nem nagyon érdekli őket. Az a teher, hogy valószínűleg az itteni volt az utolsó lövésük, bénítóan hathatott az egész teljesítményükre.

Az összeállításról azt mondta, nem lehet előre tudni, ki hogy fog vívni. "A baj az, ami külön disznóság, hogy van egy vívószövetségi versenyszabályzat, ami mindenhol használatos, de az olimpiára kitalálták, hogy itt cserélni nem lehet. Csak csalással lehet cserélni. Ezt az összes szereplő tudja, és behunyja a szemét. Csal a versenyző, a versenybíró, a szövetségi kapitány, mindenki csal. Csak úgy lehet cserélni, ha valaki megsérül, vagy egyszer a mérkőzés előtt, és aztán már soha többet" - tette hozzá.

A Boczkó Gábor, Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván összeállítású együttes következő ellenfele az ukrán alakulat volt, amelyet magabiztosan vertek 41-29-re. Így az ötödik helyért vívhattak a világranglista-vezető Fernandezt is felvonultató Venezuelával. Itt hamar elhúzott a magyar együttes, a végén csak a győzelem aránya 40-25 volt kérdéses, 40-25 lett.

Hiába zártak két győzelemmel, a csapat tagjai csalódottan vették tudomásul, hogy nem sikerült elérni céljukat.

Kovács és Kulcsár Athén előtt már 1992-ben Barcelonában is ezüstérmes volt a válogatottal. A négy évvel ezelőtti játékokat megelőzően Imre 1996-ban, Atlantában állhatott fel a dobogó harmadik fokára egyéniben.