Francia-izlandi döntő férfi kézilabdában

2008.08.22. 18:44 Módosítva: 2008.08.22. 20:18
Franciaország a férfi kézilabdatorna során az elődöntőben másodszor is megverte a címvédő Horvátországot, a fináléban azzal az Izlanddal találkoznak, amely története legnagyobb sikerét érte el Spanyolország kiverésével. A vasárnapi döntőben a franciák az esélyesek.

Kialakult a férfi kézilabdatorna döntője, melynek résztvevői a szoros, izgalmas meccsen a címvédő Horvátországot verő Franciaország, és a Spanyolországot simán legyőző Izland lesznek. A finálé esélyeseinek a franciák tűnnek, hiszen Karabaticék eddig mindössze egy döntetlent engedélyeztek ellenfeleiknek, de Izland sem szerencséjének köszönheti, hogy olimpiai bajnoki döntőt játszhat vasárnap.

Franciaország és Izland útja a döntőig, további program

Franciaország
Csoportmérkőzések: - Brazília 34-26, - Kína 33-19, - Horvátország 23-19, - Spanyolország 28-21, - Lengyelország 30-30
Negyeddöntő: - Oroszország 27-24
Elődöntő: - Horvátország 25-23

Izland
Csoportmérkőzések: - Oroszország 33-31, - Németország 33-29, - Dél-Korea 21-22, - Dánia 32-32, - Egyiptom 32-32
Negyeddöntő: - Lengyelország 32-30
Elődöntő: - Spanyolország 36-30

A további program (08.24)
A 7. helyért: Dánia-Dél-Korea
Az 5. helyért: Oroszország-Lengyelország
A 3. helyért: Horvátország-Spanyolország
Döntő: Franciaország-Izland

Franciaország fordulatos, remek mérkőzést játszott a címvédő horvátokkal, amelyen végig kiegyenlített küzdelem után a torna során másodszor is megverte ellenfelét. A horvátok az első félidőben egyszer meg tudtak lépni három góllal, de ellenfelük gond nélkül egyenlíteni tudott, és ennél nagyobb különbséggel ezután már egyik csapat sem vezetett. Omeyer ismét remekelt a francia kapuban, miközben a horvát kapusok nem találták a fonalat, ez pedig döntőnek bizonyult.

Ehhez jött még, hogy a horvát húzóemberek közül az egész olimpián gyengén lövő Lackovic és Metlicic ismét klasszisukhoz méltatlanul céloztak, a sérülése által hátráltatott Balic sem hozta, amit tud, így a szélsőkre, elsősorban Spremre hárult a gólszerzés, aki Horvattal együtt csapata legeredményesebbje volt. Alilovic azonban nagyon gyenge napot fogott ki a horvát kapuban, mindössze öt védésre volt képes, ehhez képest pedig kifejezett bravúr, hogy Horvátország végig meccsben tudott maradni.

1653izlandkezi

A franciák kezdő lövői, Abalo és Karabatic sem játszottak jól, de a védekezésük összeállt, Omeyer pedig megoldotta nekik a többit, az utolsó 10 percben mindössze három gólt kapott a francia kapus, ezzel pedig el is dőlt: Horvátország nem védheti meg olimpiai bajnoki címét, helyette egy másik esélyessel, Spanyolországgal találkozik – a bronzmérkőzésen.

Izlandot azonban nem intézheti el egyetlen ellenfele sem egy kézlegyintéssel, hiszen nem egy kiscsapat, mely felszívta magát a tornára, és ellenfelei nagyképűségét kihasználva esélytelenként beverekedte magát a döntőbe, hanem igazi klassziscsapat, mely remek formában érkezett a tornára, és minden esélye megvan, hogy meg is nyerje azt.

Az elődöntőben nagyon megverték Spanyolországot. A startot remekül elkapó izlandiak azonnal ötgólos előnyre tettek szert, és hiába tudtak még az első félidőben egyenlíteni a spanyolok, az északiak egyetlen percre sem engedték át nekik a vezetést, és végül magabiztosan, hat góllal győzték le az előzetesen sokak által esélyesebbnek vélt ellenfelüket.

A spanyol kapuban hiába védett ismét remekül Barrufet, Izland Geirsson és Sigurdsson 7-7 góljával, valamint az ezúttal kicsit pontatlanabbul célzó Snorri Gudjonsson hat találatával a hajrára fordulva leszakította elkeseredetten küzdő ellenfelét, és hatgólos előnyét a lefújásig megtartva, az izlandi kézilabda történetének legnagyobb sikerét aratva bejutott a döntőbe.