Michael Phelps 7-0-ra veri a nagy Kanadát

2008.08.16. 16:39
Több mint háromszáz sportoló képviseli Kanadát a pekingi olimpián, mégis jobban elkerülték őket a sikerek, mint a magyarokat. A nyolcadik napon szerezték meg első érmüket.

Magyarországon már érezhető egy kis pánik amiatt, hogy még egyetlen aranyérmet sem nyertek sportolóink a 29. nyári olimpián. Pedig ott van Cseh László három kitűnő ezüstérme, a birkózó Fodor Zoltán második helye, valamint a párbajtőröző Mincza-Nébald Ildikó bronza.

Innen sokaknak kevésnek tűnik, Kanadának azonban még ennyi sem jutott. A tízmillió négyzetkilométerével a világ második legnagyobb területű országa, ahol 33 millióan élnek, egyetlen olimpiai érmet szerzett eddig Pekingben.

A New York Times cikkírója szombaton azon viccelődött, hogy Michael Phelps 7-0-ra vezet a szomszéd országgal szemben. Kanada azonban nemcsak most, hanem az elmúlt két játékokkal együtt sem gyűjtött annyi elsőséget, mint a csodaúszó.

Szombat óta legalább egy ezüstöt magukénak mondhatnak: az eddigi szereplésen a Calder, Frandsen kétpárevezős javított ezüstjével. Így sikerült megelőzni az éremtáblázaton az egy bronzzal álló Togót.

A kanadaiak eddig azon bosszankodhattak, hogy csak negyedik helyekig jutottak. Alig maradt el a dobogóról a súlylökő Dylan Armstrong, akinek centik hiányoztak a bronzhoz. Az úszó Mike Brown 200 mellen kilenc századdal késte le a dobogót. A női focisták az USA-tól kaptak ki a negyeddöntőben – hosszabbításban.

Voltak, akik azzal érveltek, Kanada olyan ország, ahol alig van nyár, mit lehet tőle várni a nyári játékokon. Azonban a kanadaiak majdnem kétszer akkora csapattal érkeztek Pekingbe, mint a magyarok: 332 sportolójuk versenyez a tizenhat napban. Előkerült a nálunk is elhangzott kevés a pénz érvelés, ami megmosolyogtató a világ egyik leggazdagabb országa esetében.

Az észak-amerikaiak egyébként evezésben, kajakban és hegyikerékpárban remélnek még érmeket.