Michael Phelps meglepte Cseh Lászlót

2008.08.15. 13:20 Módosítva: 2008.08.15. 13:29
Három ezüstéremmel fejezte be pekingi szereplését a legjobb magyar úszó, Cseh László, akit csak egy földön kívüli lény tudott megverni, az amerikai Michael Phelps. Edzője szerint hőstettet hajtott végre kamikázetaktikával, a sors is kegyes volt vele, mert egy századon múlt második helye. Amilyen gyorsan csak lehet, megy haza.

200 pillangón nagyon közel került az eddig megközelíthetetlen Michael Phelpshez Cseh László, így várható volt, hogy 200 vegyesen is nagy csatát vívhatnak. Száz méterig mindössze öt század volt a különbség, mellen és gyorson azonban nőtt, így megint a szokásos Phelps-fölényt láthattuk.

Cseh nem érezte jól magát a verseny után, nagyon kihajtotta magát, az eredményhirdetésnél majdnem leszédült a dobogóról, az érmeseknek járó tiszteletkört is fújtatva tette meg, alig tudott mosolyogni, kissé melege is volt. Nem is nyilatkozott rögtön, időt kért. A magyarok közül Kis Gergő is teljesítőképessége határán volt pár napja, alig jutott levegőhöz a 400 vegyes után öt perccel.

"Csúnya taktikánk volt erre a versenyre, mindent egy lapra tettünk fel, kamikáze módjára úszott Lacika. Végül is ez bejött, mert Lochte-t megverte. Lochte fél órával korábban világcsúcsot úszott 200 háton, ezzel akarta demoralizálni, de nem hagyta magát. Mellen elmaradt a várakozástól, de hőstettet hajtott végre, nem érzek csalódottságot. Biztos vagyok benne, hogy egyszer le fogjuk győzni Phelpst, de ma sem lehetett" - értékelt Turi.

Elárulta, idén már nem szeretne edzést tartani neki, csak akkor kéredzkedhet be az uszodába, ha otthon nincs meleg vize. 2003 óta valamennyi világversenyről érmet hozott, szüksége van a pihenésre.

Megerősítette ugyanezt a Pekingben tíz doppingvizsgálaton áteső Cseh László is, aki az idejével nem volt elégedett, a helyezésével igen. "Athénban a lábtörés után hat századra voltam az ezüsttől, és csak negyedik lettem. Most egy századdal nyertem. A sors visszaadta, kegyes volt velem. Végig a második helyen haladtam, így volt igazságos" - mondta.

"Számomra is meglepetés, hogy három ezüsttel megyek haza, nem mertem ilyen bátran tervezni. Hiányérzetem legfeljebb amiatt lehet, mert 200 vegyesen gyengébb időt úsztam. Nagyon erősen kezdtem, abban bíztam, hogy az elején dönthetek, esetleg Phelps meghal a végére, de nem ez történt, én pedig a kezdésből éltem a második százon. Elég rendesen elfáradtam, végem volt, ha van még öt méter, azt már nem bírom" - magyarázta a futamról.

És hogy a három ezüstöt elcserélné egy aranyra? "Lehetséges, hogy megérné - felelte. - De nem tudom, mi a váltószám. Elégedett vagyok így is."

Az Indexnek azt is elmondta, nem véletlenül maradt le a hátról mellre fordulva. "Az amerikaiak kitaláltak egy új fordulási technikát, ami nagyon gyors, ezt nekem is meg kell tanulnom. Még az edzőm sem látta, milyen mozdulatról van szó pontosan, de lényegesen gyorsabb, mint az enyém. A kint tanuló magyaroktól majd begyűjtjük az információkat."

Cseh szeretne minél gyorsabban hazamenni, mert már júliusban Kínába érkezett. "Nemcsak a testemnek, a lelkemnek is pihenésre, regenerálódásra van szüksége." Céljai nem változnak, továbbra is Phelpst szeretné legyőzni, mert szerinte le lehet.