Liu Hsziang feladta, Kína teljesen összetört

2008.08.18. 10:00 Módosítva: 2008.08.18. 13:17
A 110 méteres gátfutás volt világcsúcstartója, sérülések miatt sántikálva ment a rajthoz, csak métereket tudott megtenni. Edzője sírt, de hazája népe mellette áll.

Feladta a 110 méteres gátfutást a pekingi olimpián a szám címvédője, a világbajnok exvilágcsúcstartó, a kínai sport szimbólumának számító Liu Hsziang.

A nemzeti hős miatt hétfőn csurig telt a 90 ezres nemzeti stadion, de kedvencét csak másodpercekre láthatta versenyezni a közönség: Hsziang előfutamának visszalőtt rajtja után letépte rajtszámát, kiszállt a versenyből.

Liu Hsziang nem bírta a  fájdalmat
Liu Hsziang nem bírta a fájdalmat

A futó már a bemelegítésnél bicegett, edzője később zokogva erősítette meg a sajtótájékoztatón, az ország első atlétikai olimpiai győztese sérülés miatt lépett vissza.

“Hat-hét éve krónikus térdín-problémái vannak, most a májusi sérülése újult ki” – idézte Sun Haipingot a brit Guardian.

Akkor, New Yorkban is ki kellett szállnia a versenyből, jobb lábán újra előjött az Achilles-ín-húzódás, ami kisebb bokasérülésével együtt kibírhatatlan fájdalmat okozott, főleg a rajtnál.

Edzője sírt
Edzője sírt

Haiping elmondta, sajnálja, hogy tanítványa csalódást okozott a kínai népnek, de kiemelte, sarka miatt képtelen rendesen futni, ezért nem tehetett mást.

Hsziang összecsapása a kubai Dayron Roblessel a játékok egyik fénypontja lett volna, így a karibi egyértelmű favorit. Robles júniusban javította meg Hsziang csúcsát, 12.88-ról 12.87-re.

A 25 éves kínai sprinter hazájában az egyik legnépszerűbb sportoló, reklámokban és óriásposztereken szerepel, kiválása az eddigi legnagyobb csalódás a kínai szurkolóknak.

Drukkerei nem hagyják el, a xinhuanet.com szerint záporoznak a vigasztaló emailek Hszianghoz minden fórumon. Az is vigasztalhatja, hogy múlt év október végén közel 10 millió euróra biztosította testét. Egyelőre nem tudni, mennyit profitál ebből.