Magyar maffia kardvívásban az olimpián

2008.08.05. 15:46 Módosítva: 2008.08.05. 19:59
Két magyar olimpiai bajnok - Szabó Bence és Bujdosó Imre - is örülhet Pekingben, ha tanítványai nyernek, de nem a magyar, hanem a venezuelai és a német himnuszt kell hallgatniuk. A lányát német színekben felkészítő Bujdosó dupla veszteségről beszél, Szabó Bencét most kielégíti, hogy Dél-Amerikában iskolázik.

Negyven vagy ötven évvel ezelőtti mondás: egy nemzetközi vívókonferenciát magyarul is meg lehetne tartani, annyi a szakemberünk szerte a világban. A helyzet azóta keveset változott, sok edző távozott Magyarországról. Az 1988-ban győztes magyar férfi kardcsapat öt tagjából négyen különböző országokba vetődtek. Bujdosó Imre Koblenzbe szerződött, Szabó Bence a magyar kapitányi poszt után Venezuelát vezeti, Nébald György a magyarokat. (Csongrádi László Ausztriában ad leckéket, egyelőre még nem nevelt bajnokot.)

A három egykori csapattárs ellenfél is lehetne az olimpián, most mégis egymást segítve készülnek. “Az igazsághoz tartozik, hogy nem vagyunk egy ágon, ezért senkit sem bánt, ha egymással kalapálnak a lányok” - árulta el Bujdosó.


“Nemcsak hármunk közt példás az együttműködés, tágabb a kör. Németországban már készültünk együtt, aztán Hongkongba megyünk Decsi Andráshoz, ő a szintén a női versenyben induló Csót készíti fel. Az akklimatizációra a városban sor kerülhet, és ott már csatlakozik hozzánk a spanyol lányokkal és fiúkkal Navarette József. Természetesen Nagy Orsolya is velünk tart. Szóval, határokon átívelő az együttműködés, halljuk is magunk mögött, hogy magyar maffia működik a kardvívásban” - jegyezte meg Bujdosó Imre, aki lányát készíti fel.