Janics kivágta a hisztit és beállt a sorba

2008.08.08. 00:36 Módosítva: 2008.08.08. 13:52
A magyar kajak-kenu válogatott volt az elmúlt három olimpián a legeredményesebb. Nehézségeik ellenére most is összejöhet három vagy négy aranyérem is. Kammerer Zoltán zászlóvivő nem babonás, szeretné ígéretét teljesíteni. Janics Natasa most más szerepkörben készül, mégis duplázhat, Kovács Katalin még ennél is eggyel többet nyerhet. Vajda Attila ötszázon már majdnem olyan jó, mint ezren, ő lehet a kenukirály.

“Soha ilyen nehéz felkészülésünk még nem volt, minden szakágnak megvolt a maga baja, a kajakosnőkkel kezdődött, a férfiakkal folytatódott, végül meghalt Kolonics Gyuri. A nehézségek ellenére nagyon erős magyar csapat utazik Pekingbe, amely már eddig is sok mindent legyőzött” - mondta Baráth Etele, a hazai szövetség elnöke.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány ehhez annyit tett hozzá, hogy az utóbbi napokban Szegeden elért időeredmények garanciái lehetnek a sikeres szereplésnek. Angyal korábban úgy nyilatkozott, a nőknél már a bronzérem is csalódást sejtet.

Eddig mindhárom aranyat nem sikerült megszerezni, ehhez a legközelebb Athénban állt a csapat, de a németek négyesben legyőzték a magyar egységet. Most összejöhet a három elsőség, ebben jelentős szerepe lehet Kovács Katalinnak, aki mindhárom számban részt vesz. “Álmomban sem gondoltam volna, hogy három számban is ott leszek, végül összejött, már ez elégedettséget ad. Nem teljeset persze, önmagamban magasra tettem a mércét, mindenki tudja, mire gondolok, felesleges elmondanom.”

Kovács talán egyesben számít a legnagyobb favoritnak, párosban Janiccsal mindössze egyszer kapott ki, az egyéves kényszerszünet után a németek verték a szegedi Világkupán.

“Jelentősen nem változott a viszonyunk, bár kicsit közelebb kerültünk egymáshoz. Az olimpia után megyek például a Katiék esküvőjére. Miután Kati néni kirúgott, akkor is tartottuk a kapcsolatot. Eltérés Athénhoz képest, hogy most én leszek kipihent, amikor párosban megyünk, négy éve éppen fordított volt a helyzet. Kati igazi maximalista, nem engedhetem meg magamnak, hogy rosszul menjek. Ma például elaludtam, és hisztiztem, előadtam a Natália-hisztit, utána viszont be kellett állnom a sorba.”

Janics négy éve nem kapott szerepet a négyesben, most igen. Elárulta, nem jó a negyedik beülőben ülni, nem lát semmit a rajtból, csak érzésből evez, a táv alatt az összes víz nála folyik be a hajóba.

Az egyaránt huszonkét éves Kozák Danuta és Szabó Gabriella áprilisban még nem számított rá, hogy a küldöttség tagja lehet, május végén viszont már nagyon. Elsősorban tanulnak a hajóban, de az észrevételeiket meghallgatják a már olimpiai bajnok társak.

Az egyesben és négyesben érdekelt kétszeres olimpiai bajnok, Vereckei Ákos úgy gondolja, csak a médiának köszönhetően más az olimpia. “Ez is csak egy verseny, csak a figyelem nagyobb a sajtónak köszönhetően. “

“Már mentünk időre négyesben, nem is rosszat. Nem ingadozó a csapatunk, ebben lehet az ereje. Más a mostani társakkal evezni, de erről nem is szeretnék többet mondani. Arról sem, erősebb lett-e velem az egység.” Egyéniben érzése szerint nincs extra jó állapotban, de közelít afelé, és bízik benne, egy szép eredmény egyesben is kifut neki.

“Már tényleg csak attól tarthatunk, hogy minden olyan jól ment az elmúlt időszakban, semmi sem hátráltatott bennünket, ez nehogy megváltozzon. A pálya engem Sydneyre emlékeztet, a kínaiak mintha lemásolták volna az ottani viszonyokat. Ott két aranyat nyertem, nyilván én lennék a legboldogabb, ha most ezt megismételném. Akkor el is gondolkodnék, akarok-e még versenyezni, vagy a gödi házamban inkább a fűnyírással és gyerekneveléssel törődnék” - mondta a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán.

Kammerer viszi a zászlót a megnyitón, ez nem feszélyezi, bár zászlóvivő hatvan éve nyert utoljára. Amikor eddig kisebb jelentőségű versenyeken vitte, az szerencsét hozott neki, általában győztesként távozott. Párosukat Kucsera Gáborral ezren tartja jobbnak, de a verhetetlennek hitt németeket a rövidebb távon elkapták Szegeden. Kammerer megígérte Kucserának, hogy olimpiai bajnok lesz belőle, miután utóbbi 2006-ban világbajnoki címet vívott ki vele.

A kenusoknál Vajda Attila ugyancsak mindkét távon favoritnak számít. “Ötszázon egyre inkább jön fel, már majdnem olyan erős, mint ezren. Ez nagy reményekre jogosít bennünket” - jelentette ki Vécsi Viktor, a versenyző edzője.

Kolonics György megrendítő halála után Kozmann Györgynek át kellett értékelni esélyeit, Kiss Tamással már döntőbe jutásuk is bravúrnak számítana. Azért az ezer métert választották, mert a hosszabbik távon könnyebb összecsiszolódni, a rövidebbiken a dinamikára különös hangsúly esik.

“Újrakezdés volt. De újra kellett kezdenem. Kolóért, Kolónak. Még nem gondoltam arra, hogy egy távot az edzésen Kolóért tegyek meg, mert így is nagyon elfáradok, mindent ki szoktam magamból adni” - összegzett Kozmann, akinek lelkileg lesz nehéz ráhangolódnia a futamokra.