Olimpiai kabalatörténet különös alakokkal

2008.08.08. 10:02
Az olimpiai kabalafigurák egy időben kedves állatok voltak, majd 92 után elkezdődött a züllés, amely négy éve ért a mélypontra. Kínában öt kabala is lesz, kérdés, melyikre emlékszünk még jövőre is.

Az olimpiáknak már az 1924-es párizsi torna óta van logójuk, de ezek az első hét tornán, 1964-ig még nem voltak hivatalosak. Hivatalos kabalafiguráról az 1972-es müncheni olimpia óta beszélhetünk.

Münchenben a figura a Waldi nevet kapta, és egy tacskóra hasonlított. A kutya színe kétféle zöldből, kétféle kékből és kétféle sárgából állt össze.

Négy évvel később a montreali olimpia szervezői kitalálták Amikot, a teljesen fekete hódot, piros masnival átkötve. Az 1980-as moszkvai olimpián Misa mackó volt a kommunista tábor nagy kedvence. Ott volt minden háztartásban, akár kulcstartó, akár plüssállat vagy éppen játék mackó formájában.

Az 1984-es Los Angeles-i olimpia kabalafigurája, Sam a sas hazánkban nem volt túl népszerű, mivel szovjet nyomásra bojkottáltuk az olimpiát. Sam a magabiztos amerikait testesítette meg, a kor szellemének megfelelő rajzfilmfigura volt.

Hodori és Hosuni volt a 88-as szöuli játékok két kabalája. A két tigris Misához hasonlóan sokaknak tetszett. Hodori neve koreaiul a ho (tigris) és a férfiakat becéző dori szóból jött létre, társáé ugyanennek a női változata.

1972-2008

Négy évvel később elkezdődött a kabalafigurák felismerhetetlenségi versenye. A barcelonai kutyát csak hosszas gondolkodás után lehetett kutyának nézni. Cobi talán ennek is köszönheti, hogy meg sem közelítette elődje népszerűségét. Az 1996-os centenáriumi olimpián a rikító színekben pompázó Izzy a Whatizit szóösszetételből kapta a nevét, de nem hagyott maradandót az emberekben.

Sydneyben három állat, Olly, a kookaburra (magyarul kacagó jancsi), Millie, a hangyászsün és Syd, a kacsacsőrű emlős vitte a prímet. Athénban Athena és Phevos a szervezők szerint a modern kor gyermekei voltak. Sok kritika érte szegényeket.

Pekingben egyszerre öt figura is lesz, amelyek az olimpiai öt karika színeiben ijesztgetik a nézőket. Beibei kék, hal lévén a vizet és a tengert szimbolizálja. Yingying antilop, a föld és a gyorsaság jelképe. Nini a fejdísze alapján fecskének tűnik. Jingjing panda, ami a szabadságot hivatott megmutatni. Huanhuan nem állat: ő a tűz, a lelkesedés.