Most sem sikerült legyőzni Montenegrót

2008.08.10. 06:56 Módosítva: 2015.05.21. 05:21
Majdnem három negyeden keresztül egészen jól játszott, majd elszórakozta háromgólos előnyét a férfi vízilabda-válogatott első pekingi csoportmeccsén.

A két csapat nem is olyan régen, a malágai Európa-bajnokságon találkozott, akkor is a csoportkörben. A montenegróiak öt másodperccel a vége előtt állították be a 10-9-es végeredményt. Most is fontos volt a találkozó, a győztes a csoport élén érezhette volna magát, ami automatikus elődöntőt ér.

A magyar szurkolótábor
A magyar szurkolótábor

A magyar válogatott szerezte meg a vezetést, az első pekingi gólt akcióból szerezte Molnár Tamás. A kétszeres olimpiai bajnok center mégis átlövésből volt eredményes. Ekkor már több kihagyott emberelőnyön volt túl mindkét csapat, a mieink büntetőt is rontottak. Az egyenlítés viszont fórból esett, és a betaláló Mladjan Jankovics újabb gólt szerzett. Ezután két hasonló gól jött, Madaras Norbert és Uskokovics is gyorsan használt ki egy-egy emberelőnyt. 3-2-re vezettek a crnagorácok, a negyed vége előtt a center Kis Gábor egyenlített: 3-3.

A folytatásban megállt a góltermelés, hat percen keresztül nem találtak be a csapatok. Nem voltak elegendőek ehhez az emberelőnyök, mindkét fél jobban figyelt a védekezésre. A második magyar ötméteres meghozta a változást, Biros Péter ezt a büntetőt értékesítette. Az 5-3-at az ötödik olimpiáján szereplő Benedek Tibor első pekingi gólja hozta, emberelőnyben sikerült a szép átlövés. 19 másodperccel a vége előtt a montenegrói ötméteres is bement, Hosnyányszky Norbertet ekkor végleg kiállították. Hat másodperccel a vége előtt Benedek megint emberelőnyből állította be a 6-4-et.

Két percig a harmadik negyedben sem esett gól, pedig szép támadásokat vezetett a magyar válogatott, kapufa és nagy védés kellett, hogy ne növeljük előnyünket. Végül Kásás értékesítette az újabb ötméterest, 7-4. Büntetőből közelítettek a balkániak, majd Varga Dénes emberelőnyben centerezett a 8-5-höz. Két gyors montenegrói gól azt jelentette, csak egy a különbség. Egy perccel a negyed vége előtt kettős emberhátrányba kerültek a magyarok, Petar Porobic szövetségi kapitány időt kért, később kiderült, jó utasításokat adott, túlerőben lévő tanítványai ugyanis egy csikicsuki végén bevették Szécsi Zoltán kapuját, ezzel ledolgozták háromgólos hátrányukat: 8-8.

fotók: Barakonyi Szabolcs
fotók: Barakonyi Szabolcs

Az utolsó játékrész elején nem sikerült változtatni. Már a negyed felénél jártunk, amikor Kásás újra megszerezte a vezetést, aztán egy jó blokk után Varga Dénes talált be. Érvénytelenül, mert a bírók úgy látták, nem egy mozdulatból végezte el a szabaddobást. Jött a montenegróiak egyenlítése, 9-9 volt az állás két és fél perccel a vége előtt. Alig egy perc volt vissza, amikor hagytuk Gojkovicsot lőni, 9-10. 32 másodperccel a befejezés előtt Varga Dénes középről egyenlített, így lett 10-10.

Az első pekingi csoportmeccsen jól játszott a magyar csapat, de kiengedte a kezéből a jelentős vezetést. Az biztató volt, ahogyan a legvégén, szinte vesztett helyzetből sikerült az olimpiai újonc Varga Dénesnek egyenlítenie.