Csötönyi Sándor: Fel vagyok háborodva

2008.08.13. 14:34
Káté Gyula és Varga Miklós után a harmadik magyar bokszoló is kiesett az első fordulóban. Az éremszerzésre legesélyesebbnek tartott Bedák Pál egy ponttal kapott ki a kazah Zsakipovtól. Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke szeint csaltak a bírók.

Bedák Pál nem jutott a legjobb 16 közé az ökölvívók 48 kg-os súlycsoportjában, miután az első fordulóban egy ponttal, 7-6-ra kikapott a kazah Birzsan Zsakipovtól.

A vb-második, Eb-harmadik magyar öklöző jó előjelekkel készülhetett olimpiai bemutatkozására, hiszen riválisát a 2005-ös vb elődöntőjében legyőzte, ráadásul óriási különbséggel; a helyszín akkor is Kína volt.

Óvatosan kezdett a 22 esztendős Bedák, két évvel idősebb és egy fejjel magasabb ellenfelével csak ismerkedtek az első menetben, amelynek a végén 2-1-re a magyar vezetett. A folytatásban a kazah háromszor is eltalálta Bedákot, a magyar ütései rendre célt tévesztettek, így félidőben 4-2 volt az állás Zsakipov javára.

A harmadik két percet ismét Bedák nyerte 2-1-re, de a gongszó pillanatában még mindig a riválisa vezetett. A befejező menet elején éledni látszottak a magyar remények, Bedák két pontos balhoroggal fordított 6-5-re, úgy tűnt, hozza a meccset.

Zsakipov nem hagyta magát, előbb egyenlített, majd néhány másodperccel a vége előtt a győztes ütést is bevitte, Bedák már nem tudott válaszolni.

A magyar öklöző négy évvel ezelőtt, Athénban is az első fordulóban búcsúzott. A magyar ökölvívók egyébként is gyenge teljesítményt nyújtanak az olimpián, az eddig ringbe lépő három versenyzőnk egyaránt az első fordulóban búcsúzott. Káté és Bedák ráadásul simán verhető ellenféltől kapott ki.

Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke ingerülten nyilatkozott a találkozó után: "Fel vagyok háborodva, bár tudom, hogy én elfogult vagyok, de nem értem, hogy mire adták meg a kazahnak az utolsó pontot. A meccs közben is volt egy-két ütés mindkét oldalon, amit nem pontoztak le, de mivel kiegyenlített volt a csata, nem volt jelentősége. A végén azonban, tizenvalahány másodperccel a vége előtt nem kellett volna megadni a kazahnak a pontot" - mondta a magyar szövetség elnöke.