Négy arany biztosan Ázsiában marad

2008.07.21. 21:00
Négy éve Athénben teljes volt az ázsiaik sikere asztaliteniszben, három kínai és egy koreai arany mellett a megszerezhető 12 éremből csak egyet nyert más földrészről érkezett játékos, a dán Michael Maze férfi párosban koreai partnerével bronzérmes lett.

A 2007-es világbajnokságon férfi egyesben az olimpia bronzérmese, Vang Li-csin tudott nyerni és az olimpia cím védője, a koreai Rju Szeung Min lett a harmadik. Vang Hao az olimpián ezüstöt, a vb-n pedig bronzérmet nyert. Nem kell hozzá különösebb jóstehetség, ha azt mondjuk, hogy a pekingi arany sorsa is e három versenyző között dől el.

2007 decemberében Csangcsában rendezték a Bajnokok Tornája viadalt. Ezen a koreai Rju az első körben kiesett, az Eb-ezüstérmes Vlagyimir Szamszonov verte. A fehérorosz játékos a későbbi győztestől, Vang Haotól kapott ki. A kínai honfitársát, a vb-ezüstérmes Ma Lint győzte le az első helyért vívott csatában.

A tavalyi Európa-bajnokságot a német Timo Boll nyerte, Szamszonov előtt, a harmadik helyen a német Ovtcharov és a dán Michael Maze végzett. A 2008-as Pro Tour sorozat eddig 10 állomáson van túl. A pontversenyt Ma Lin vezeti, a fehérorosz Szamszonov és a szintén kínai Ma Long és Vang Hao előtt. Szamszonov három tornát nyert meg, Ma Long és Ma Lin kettőt-kettőt, egyszer lett első a kínai Csiang, valamint Vang Hao és a koreai Rju Szeung Min.

A júliusi férfi világranglistán négy kínai áll az élen. Vang Hao, Ma Lin, Ma Long és Wang Li-csin után Szamszonov az első európai. Neki lehet némi esélye, illetve az Európa-bajnok Bollnak, hogy megszorítsa az ázsiaiakat. A legjobb magyar, a férfi egyes egyetlen indulója, Jakab János a 93. helyen áll. Tőle már az is nagy bravúr lenne, ha a második fordulóba jutna.

Ennek megfelelően a férfi csapatok küzdelmében sem lenne váratlan a teljes ázsiai siker. Legnagyobb esélye 2008 kantoni világbajnokának, a kínai válogatottnak van. A vb-n Dél-Korea lett a második, Japán és Hongkong a bronzérmes. A német válogatott, amely 2007-ben megnyerte az Eb-t, a negyedik helyen áll a világranglistán. A kontinensviadal további érmeseinek, a horvátoknak, a románoknak és a lengyeleknek nem sok esélyük van az érmekért való csatákban.

Nők versenyében is szinte bizonyosan ázsiai sportoló nyakába akasztják majd az aranyérmet. Athén a kínai Csang Ji-Ning nyert, észak-koreai ezüstérem született, dél-koreai bronz. A zágrábi világbajnokságon minden érmet a kínaiak vittek haza. Az olimpiai bajnok bronzérmes lett, Guo Jüe nyerte az aranyat. A belgrádi Eb-n is a kínai származásukról szolt a viadal, hiszen az aranyat a holland színekben versengő Li Jiao, az ezüstöt pedig a luxemburgi Ni Hszia-Lian nyerte.

A Bajnokok Tornáján három kínai mellett a szingapúri Vang Jue Gu tudta beverekedni magát az elődöntőbe. A viadalt a kínai Vang Nan nyerte, a döntőben honfitársát, a vb-ezüstérmes Li Hsziao-hsziát győzte le.

Az idei Pro Tour-sorozat eddig az olimpiai bajnoki cím védőjének sikerült a legjobban, Csang Ji-Ning hatalmas előnnyel vezeti a pontlistát, négy tornát sikerült megnyernie és a világranglistán is magabiztosan áll az élen. Csang legnagyobb vetélytársa Guo Jüe lehet, aki a világranglistán is a második helyen áll, ő védi a világbajnoki címet és az idei Pro Tour-ban egyszer nyert, egyszer pedig második lett. A legutóbbi vb-n második helyet szerző, idén egy Tour-t nyerő, a világranglistán harmadik Li Hsziao-hszia szólhat bele az arany sorsába.

Három magyar résztvevője lesz a tornának. A negyedik olimpiájára készülő Tóth Krisztina akár a nyolcaddöntőig is eljuthat, Póta Georgina és Lovas Petra számára azonban két győzelem már hatalmas bravúr lenne.

A női csapatversenyben is csak az a kérdés, melyik ázsiai nyer. Kína döntőbe jutása nem lehet kérdés, Dél-Korea, Japán, Szingapúr és Hongkong egyforma eséllyel pályázik a fináléra. A világranglistát Kína vezeti, Szingapúr és Hongkong előtt, őket Korea és a Japán követi. Magyarország a 8. helyen áll. A magyar csapat az Eb címvédője, illetve a legutóbbi két vb-n is a mieink voltak a legjobb európaiak, a kvalifikáció szabályainak köszönhetően mégsem indulhatnak ebben a versenyszámban.

A verseny helyszíne és menetrendje

Az asztalitenisz küzdelmeit a 8000 nézőt befogadására alkalmas Pekingi Egyetem Sportcsarnokában rendezik.

Augusztus 13.: férfi, női csapat selejtezők.

Augusztus 14.: férfi, női csapat selejtezők.

Augusztus 15.: női, férfi csapat negyeddöntő.

Augusztus 16.: férfi csapat negyeddöntő, női és férfi csapat elődöntő.

Augusztus 17.: férfi csapat elődöntő, női csapat döntő.

Augusztus 18.: férfi csapat döntő, női egyes selejtező.

Augusztus 19.: férfi egyes selejtező, női és férfi egyes 1. forduló.

Augusztus 20.: női és férfi egyes 2. forduló, női egyes 3. forduló.

Augusztus 21.: férfi egyes 3. és 4. forduló, női egyes 4. forduló és negyeddöntő.

Augusztus 22.: női egyes elődöntő és döntő, férfi egyes negyeddöntő.

Augusztus 23.: férfi egyes elődöntő és döntő.