Éppen olyan jók leszünk, mint Athénban

2008.08.07. 15:58 Módosítva: 2008.08.07. 16:08
Esélyt latolgatunk és jósolgatunk: tizenhét érmet nyerhetünk Pekingben, pontosan annyit, mint Sydneyben és Athénban. Mindkétszer 8 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzérem volt a leosztás. Biztosra mentünk, 29 esélyest szedtünk össze, tőlük várjuk, hogy hősök legyenek Pekingben. Persze biztosan lesznek olyanok is, akik sikerére még a szakemberek sem számítanak.

Néhány nappal ezelőtt azt mérlegeltük, hány aranyat nyerhet a magyar küldöttség a pekingi olimpián, és olvasóinkat is arra kértük, tippeljenek. Nem mondhatni, hogy túlontúl optimisták lennének, a legtöbben mindössze 5-6 végső sikert várnak. Most azokat a sportolókat és csapatokat vettük sorra, akik érmes reményekkel érkeznek a Távol-Keletre.

Pars Krisztián kalapácsvető

parskrisztian

Második a világranglistán, csak Ivan Tyihon dobott nála nagyobbat kalapáccsal. A fehérorosznak egyetlen kiemelkedő dobása volt az idén – igaz, mindjárt 84 feletti –, a szombathelyi fiatalember ellenben ötször jutott 81 méter fölé. A világ idei tíz legjobb eredményéből öt az övé. A nemzetközi sajtó is éremesélyesként emlegeti. Ha Pekingben is nyolcvan méter felett dob, nagy baj nem lehet.

Lőrincz Tamás kötöttfogású birkózó

lorincztamas

Struhács György kapitány szerint súlycsoportjában (66 kiló) a három legfelkészültebb birkózó között van, ebből adódóan könnyen érmes lehet, sőt nyerhet is. Orosz, azeri és török riválisa lesz a dobogóért. Hegedűs Csaba iskolájába járt, a neves előd nyomába érhet.

Virág Lajos kötöttfogású birkózó

viraglajos

Rejtélyes sérülése – sorvadni kezdett a bal keze – után rendbe jött, nagy becsvággyal várja az olimpiát, kiválóan emel, bárkit képes eldobni a 96 kilósok közt. Még a döntőbe is bekerülhet, a szabályok neki kedveznek.

Hatos Gábor szabadfogású birkózó

hatosgabor

Az utolsó pillanatig kell hajtania ellenfeleit a szabadfogású birkózónak (74 kiló), a meccs záró szakaszaiban ő a legjobb, mert a többiek már csak kapkodnak az oxigénért, amikor még újítani képes. Negyedik meccsén is kitűnő állapotban lehet.

Varga-Hirling evezőpáros

vargahirling

Önmaguktól döntőt várnak, de mivel világbajnok kétpárevezősről van szó, nyilván megpróbálnak még előbb kerülni, és az érmes helyekért harcban lenni. Az angolok idén kimagaslanak, de a dánokkal, franciákkal harcolhatnak.

Ungvári Miklós cselgáncsozó

ungvarimiklos

Két embert nem vert meg eddig – Brazília világbajnokát, Derlyt, és az iráni Miresmaelit –, ha jó sorsolást kap, csak az érmekért harcolhat velük. A 66 kilósok közt magasnak számít, a kisebbek kellemetlenkedhetnek ellene.

Hadfi Dániel cselgáncsozó

hadfidaniel

Súlycsoportjának titkos esélyese, ha felkészülése alatt nem hátráltatták volna sérülések, az állandóan gyulladt mandula, még nagyobb favorit lehetne. A cselgáncsozók sportágvezetője elképzelte, Kovács Antal után 100 kilóban újra születhet nagyon komoly eredmény.

Baczkó Bernadett cselgáncsozó

baczkobernadett

A BBC titkos esélyesként emlegeti az 57 kilós dzsúdóst; észbontó tempóra képes, önmagától is várja az érmet, már nem feszélyezi ez a tudat. Túlkerült mélypontján, a klasszis spanyol Fernandez ellen is megvan a titkos akciója.

Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor kajakosok

kammererkucsera

Ha Kammerer negyedik olimpiai aranyát megnyerné, nem lenne meglepetés, mert ezren favoritok. Ha az ötödiket is, az meglepetés lenne, mert kevésbé esélyesek, de a szegedi Világkupán megverték a németeket. Kucsera Gábornak ötkarikás aranyat ígért a zászlóvivő két éve.

Janics Natasa és Kovács Katalin kajakosok

kovacs janics

Janics erejét nem őrölte fel az edzőváltás utáni háborúskodás. Bár egy időben nem sok esélye volt, hogy megint két aranyat nyerhessen, most mégis duplázhat. Kipihenten várja a párost, nagyot tolhat rajta a hajrában.

Kovács Katalin kajakos

kovacskatalin1

Ő lehet az első kajakos, aki egy olimpiáról három arannyal tér haza. Egyesben kiemelkedik a mezőnyből, párosban egyszer kapott ki, mióta Janiccsal versenyez, és most újra tökéletesen megy a hajójuk. Négyesben ő a vezérevezős, vagyis közelről láthatja a célvonalat.

Női kajak négyes

noikajaknegyes

Két fiatal, Szabó Gabriella és Kozák Danuta mellett két rutinos versenyző ül a hajóban – Janics és Kovács –, akik már két olimpián is voltak. Ez lehet a siker receptje, a németek uralták ezt a számot az elmúlt két évben, de a magyarok közel kerültek hozzájuk.

Vajda Attila kenus

vajdaattila

Az ötszáz már majdnem annyira erős száma, mint az ezer méter; mindkétszer érmes lehet, ő arannyal lenne elégedett, mert bronza van, és unja. Elképesztő munkát végzett – Kolonics halálesete fogta csak vissza –, és megígérte, az üvegajtókat elkerüli, a szegedi világbajnokág előtt ugyanis belelépett egybe, de ez sem akadályozta meg, hogy dobogóra álljon hazai közönsége előtt.

Bedák Pál ökölvívó

bedakpal

Két ellenfelét nem verte meg eddig a 48 kilós öklöző, de mostanában kipattannak az ütései, ezért a kínai Cou és az orosz Ajrapetjan is félhet. Éremszerzésére a külföldiek is számítanak, de csakis jó sorsolás mellett.

Horváth Viktor öttusázó

horvathviktor

Kiheverte a budapesti világbajnokságon szerzett vádlisérülését, ha nem újul ki neki Kínában, az első hatban feltétlenül ott a helye, de még előbbre is juthat. Eddig nem volt szerencsés, most már igazán ráférne, tavaly Eb-t és vb-t is nyert.

Vörös Zsuzsa öttusázó

voroszsuzsa

A címvédő mostanában tartalékolt a jó eredménnyel, de rutinja miatt mindenképpen esélyes, különösen, mert úszásban egyéni rekordot döntött 31 évesen. Az egyiptomi és francia trónkövetelőkkel szemben már tudja, milyen az olimpiai hangulat, harmadszor vesz részt.

Igaly Diána sportlövő

igalydiana

Lőtérgondjai után a címvédő skeetlövő egyre inkább visszanyeri formáját – ötödik lett az Eb-n –, olimpiai éremkészletéből már csak az ezüst hiányzik, nagyon boldog lenne vele, gyorsan alá is írná.

Bodrogi László kerékpáros

bodrogilaszlo

Az éremért fog hajtani az időfutamban, már hónapokkal a verseny előtt tanulmányozta a kerékpárospályát, a lejtését,a vonalvezetését, itthonról minden segítséget megkapott, hogy a sportág első érmét hazahozza.

Cseh László úszó

csehlaszlo

A realitás: két bronzérem a két vegyes számban – 200, 400 –, de a második helyért is nagy csatában lehet. Ha viszont a két amerikai, Michael Phelps és Ryan Lochte nem szokott formáját hozná, előreléphetne. Négyszázon nem úszik cáparuhában, a rövidebbik távon igen, közelebb is kerülhet a két nagy ászhoz.

Gyurta Dániel úszó

gyurtadaniel

Az országos bajnokságon kiváló időt úszott, százon is sokat fejlődött. 200 mellen egyéni legjobbjára már a nyolc közé kerüléshez is szüksége lenne, mert nagyon megerősödött a mezőny. A két perc tíz másodperces határ alá kellene jutnia. Négy éve éremig úszott, a kapitány szerint most is képes erre.

Kovács Emese úszó

kovacsemese

Berobbanhat a világ legjobbjai közé, ahogy az eindhoveni Európa-bajnokságon is tette. 4. a világranglistán, akár világcsúcsot is úszhat 200 pillangón. Kissé még éretlen a versenyzése, de ebben lehet az ereje, mert nagy időt úszhat, ha félelemből indul, de visszatarthatatlanul tör előre.

Férfi vízilabdacsapat

f09

A szerbek hétszer nyertek ellenünk, erre már nem lehet mondani, hogy lehetett volna fordítva is. Kemény Dénes optimizmusa viszont megnyugtató, a kapitány úgy gondolja, ugyanolyan erősek vagyunk, mint a szerbek, akik tavaly és tavalyelőtt még egy vagy két góllal előttünk jártak. Montenegró megjelent a képben, Eb-t nyert, de az olimpia más a mieink szerint. Kiss Gergő tíz Eb-sikert odaadna egy olimpiaiért.

Női vízilabdacsapat

noivizi

Az ausztrálok fekvenyomással is készülnek ellenünk, de szerencsére a vízben ott lesz a labda is. Ha őket, valamint a görögöket és a hollandokat is sikerülne legyőzni a csoportban, elődöntős lehetne a válogatott. Pihenhetnének és készülhetnének a döntőért zajló ütközetre. A női csapat titka a lassítás lehet, a játék fékezése.

Férfi párbajtőrcsapat

ffvivas

Kína és az ukránok után jöhet a visszavágás a franciáknak – legutóbb is ez a két nemzet vívta a finálét –, akiket a vívás braziljainak nevezett Kulcsár. Nem érdekli őket, hány tust kapnak, csak az, mennyit adnak. Ha a magyarok vezetnének, biztosan nem égetnék el az előnyt.

Női tőrcsapat

D  FO20071007033

Az első meccs a németek ellen lesz, meg kellene őket verni, utána jöhetnek a világbajnok lengyelek. A szakágnak húsz éve nincs érme, most pótolhatják, ha felülemelkednek sérelmeiken, és egyfelé húznak. A csapat Európa-bajnok volt tavaly.

Férfi kardcsapat

D  FO20071006015

Az amerikaiakat le kell győzni, a négy között az oroszok várnának Nemcsikékre. A tavalyi vb-n egy találat lett ide, ekkora különbség már döntőt érne. A bronznak is különös értéke van, mert az elmúlt két olimpián a csapat elvérzett az elődöntő előtt, ami a hagyományokhoz méltatlan.

Kulcsár Krisztián párbajtőröző

D  FO20071003023

Tavalyi világbajnoki címe tekintélyt parancsoló, felkészült, higgadt és rutinos, tizenöt kilót fogyott, felgyorsult. Csapatban pontosan tudja, hogyan kell a franciák ellen pástra lépni az esetleges döntőben – sokat rágták már ezt a gittet –, előtte is sok múlik rajta.

Nemcsik Zsolt kardozó

D  FO20080209005

Négy éve egy vitatott asszóban ezüstérmes lett egyéniben, döntőbe kerülhet ezúttal is. Mesteréért is küzdeni fog, szeretne méltó emléket állítani a napokban elhunyt Gerevich Györgynek. Csapatában ő a befejező ember, nagy hátrányt is ledolgozhat.

Férfi kajak négyes

D  RG20080704001

Most a szlovák, a német és a kínai egység erősebbnek látszik, de a mieink nagyon belehúztak az utolsó napokban, jó időt mentek. A kétszeres olimpiai bajnok Vereckei Ákossal erősödött a hajó, a többiek is motiváltak.