Vörös Zsuzsanna címvédésre készül

2008.08.20. 20:03
Magyar idő szerint csütörtök hajnali fél háromkor megkezdődik az öttusázók versenye a pekingi olimpián. Előbb a férfiak versenyeznek, pénteken a nők jönnek, csapatversenyek 1996 óta nincsenek a műsorban. Két férfi versenyzőnk összesen háromszoros világbajnok, a női mezőny címvédője Vörös Zsuzsanna.

Az olimpiák programján 1912 óta szerepel az öttusa, ez alatt a férfi egyéni számokban 22, férfi csapatban 11, női egyéniben 3 aranyérmet osztottak ki. A 36 arany negyede Magyarországra került - amit talán kevesen gondolnak, ugyancsak kilencet szereztek a svédek -, és 1956 óta nem fordult elő, hogy magyar versenyző ne állt volna dobogón (a legsikeresebb olimpia az 1960-as volt, ami 2 aranyat és 1 ezüstöt hozott, ettől egy ezüsttel elmaradva második az 1988-as).

Vörös Zsuzsanna
Vörös Zsuzsanna

Ilyen előzmények után és annak fényében, hogy Vörös Zsuzsanna négy éve megnyerte a női egyénit, érthető, hogy komoly elvárásokkal érkeztek versenyezőink Pekingbe. Még akkor is, ha a felkészülést Horváth Viktor kiújuló sérülése hátráltatta, sőt indulása is kétségessé vált. Végül világ- és Európa-bajnokunk felépült, így a kétszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok Balogh Gáborral együtt lőállásba állhat csütörtök hajnali fél háromkor.

Magyar idő szerint ekkor - pekingi szerint ennél barátságosabb időpontban, 8.30-kor - kezdődik az öttusázó férfiak olimpiai programja (a nőké ezzel teljesen megegyező lesz, egy nappal később, pénteken). A lövészet során 4,5-ös kaliberű légpisztollyal 10 méteres lőtávolságról 20 lövést kell leadni, 172 kör 1000 pontot ér, minden eltérés körönként plusz vagy mínusz 12 pontot jelent.

A következő szám magyar idő szerint négy (ottani szerint tíz) órakor a vívás lesz, párbajtőrben kell egyetlen találatot elérni a győzelemhez, a vívóidő legfeljebb egy perc. Ezt az úszás követi fél kilenctől (ottani idő szerint délután fél háromtól), a versenyzőknek 200 métert kell teljesíteniük.

A negyedik tusa a lovaglás (díjugratás), ebben maximum 1200 pontot lehet szerezni, minden verőhiba 28 pontos, a szintidő túllépése másodpercenként 4 pontos, míg egyéb hibák - megállás, bukás, kitörés - 40-60 pontos levonást eredményeznek.

Horváth Viktor
Horváth Viktor

A verseny az ottani idő szerint este nyolckor, magyar idő szerint délután kettőkor kezdődő három kilométeres futással zárul. Ebben az addig szerzett pontok alapján rangsorolják a versenyzőket, a különbségeket másodpercre váltják, eszerint indítják a futókat egymás után. Így az nyeri a versenyt, aki elsőként szakítja át a célszalagot.

Az olimpián most már csak egyéni versenyeket rendeznek - utoljára 1992-ben volt férfi csapatverseny, hazánk utolsó ilyen aranyérmét 1988-ban szerezte -, a férfiaknál és a nőknél is 32 induló van, országonként legfeljebb két versenyző szerezhetett indulási jogot.

A magyar indulók közül Balogh Gábornak ez már a harmadik olimpiája, négy éve nyolcadik volt, 2000-ben ezüstérmet szerzett. A legutóbbi világbajnokságon rosszul szerepelt, utolsó olimpiáján legalább az első hatba várják a Honvéd 32 éves versenyzőjét. A nála két évvel fiatalabb székesfehérvári Horváth Viktor - aki viszont még újonc - szintén az első hatba kerülhet.

A nőknél is van tapasztalt olimpikonunk, a már említett címvédő Vörös Zsuzsanna, akinek Baloghhoz hasonlóan ez a harmadik olimpiája (2000-ben még csak a 15. helyen végzett). Esélyeit növeli, hogy úszásban még most is képes volt egyéni rekordot dönteni. Gyenesei Leila csak félig számít olimpiai újoncnak: a 22 éves székesfehérvári versenyző nyári olimpián még nem versenyzett, két éve viszont 10 kilométeres sífutásban indult a téli olimpián. Akkor a 69. helyet szerezte meg, ennél most biztosan sokkal jobban fog szerepelni - a szakma legalább az első nyolcba várja.