Ötszörös paralimpiai bajnok az épek között

2008.08.07. 11:05
Jacques Rogge továbbra is dicséri a rendező Kínát, miközben az utolsó simításokat végzik Pekingben. A pénteken rajtoló olimpia több szempontból is rekordokat dönt, és a paralimpikon lány vagy a Marshall-szigetek részvétele igazi csemege.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke úgy látja, Kína történelme fordulóponthoz érkezett augusztus 8-án.

„Kína egy átmeneti időszakban lévő ország, nagy jövővel, hatalmas lehetőségekkel – nyilatkozta Rogge a NOB közgyűlésén. – Azt hiszem, az olimpia ezt az átmenetet meghatározó mérföldkőként fog bevonulni a történelemkönyvekbe.”

A nyitóünnepség közeledtével még mindig bőven zúdul kritika a rendező Kínára, a szmogtól a terrorveszélyen át az internet cenzúrájáig, így Rogge bizonyára ellensúlynak szánta ezeket a kijelentéseit.

A pénteken kezdődő játékokon 205 ország sportolói vesznek részt, és a nyitóceremóniát várhatóan 1 milliárdan kísérik figyelemmel szerte a világon.

Az új indulók közé tartozik Marshall-szigetek és Tuvalu, míg Szerbia és Montenegró Athénnal ellentétben már külön-külön vesz részt a pekingi játékokon. Nem meglepő módon a házigazda Kína képviselteti magát a legnagyobb számú, több mint 600 fős küldöttséggel.

Érdekesség, hogy a négy évvel ezelőtti paralimpiai játékokon öt aranyat is nyert dél-afrikai úszónő, Natalie du Toit is rajthoz állhat a pekingi olimpián. A 24 esztendős sportolónak gyerekkorában kellett amputálni a bal lábát térdtől lefelé, ennek ellenére 10 km-en kvalifikálni tudta magát ép társai között. Pekingben első alkalommal fogja egyetlen szervezet, a BOCOG rendezni az olimpiai és paralimpiai játékokat is.

A kínaiak lelkesedését jelzi az is, hogy országszerte több mint 400 millió diáknak tartottak órákat az iskolákban az olimpiával kapcsolatban, mondván fontos, hogy a gyerekek a sporton keresztül is bővítsék tudásukat. Továbbá, csak Pekingben a megnyitó napján, vagyis augusztus 8-án 15 ezer pár mondja majd ki a boldogító igent.

Ami a sportágakat illeti, Pekingben lesz utoljára a programban a softball és a baseball, a 2012-es londoni játékokon ezek nem fognak szerepelni.