Phelps csak második lett 100 pillangón?

2008.08.20. 13:04 Módosítva: 2015.05.21. 04:44
Roppant érdekes honlapra bukkantunk, amely képekkel támasztja alá véleményét, miszerint csalás történt a 100 pillangó döntőjében: az Omega cég belenyúlt a végeredménybe, Phelps igazából kikapott a szerb Csavicstól.
phelps4

Azt már eddig is többen megkérdőjelezték, hogy Michael Phelps tiszta eszközökkel nyert-e nyolc aranyat Pekingben. Most azonban olyan érdekes honlapra bukkantunk, amely azt sem hajlandó elismerni, hogy az amerikai úszófenomén egyáltalán megnyerte összes versenyét, szerintük ugyanis a 100 pillangót egyszerűen elvesztette.

phelps1

A honlap többek között erre a képre alapozva állítja, hogy valójában a szerb Csavics csapott elsőként a célba. Onnantól összeesküvés-elméletbe csap át a történet, hogy a weboldal véleménye szerint az olimpia időmérői eszközeit szállító Omega cég, amely mellesleg 2004 óta Michael Phelps egyéni szponzora is, belenyúlt a versenybe, amelyet a legrosszabb esetben is döntetlennek láttak a honlap szerkesztői.

phelps3

Phelps valóban a legkisebb hitelesíthető különbséggel, 0.01 másodperccel verte ellenfelét, és a többi állítás közül valóban igaz, hogy az amerikai edzője és édesanyja a fejüket rázta a befutó után, mondván, ez nincs meg. Utána azonban a hivatalos tiltakozást benyújtó szerb szövetség képviselőinek megmutatták a felvételeket, akik elfogadták a végeredményt (az ilyesfajta elméletek kedvelőinek: azt viszont visszautasította a FINA, hogy nyilvánosságra hozza a felvételeket).

Ön szerint?

Az oldalon azzal érvelnek, hogy a pillangóúszás szabályai szerint a falat két kézzel kell megérinteni, és bár az elképzelhető, hogy egyszerre ért be a két versenyző (azt kizártnak tartják, hogy Phelps nyert), de Csavics egyszerűen becsúszott, Phelps az utolsó métereken még egy tempóval vett lendületet, így nem két kézzel csapott célba, hanem az egyik karját előretolta. Ez talán ezen a képen látszik a legjobban.

Hogy csak egy médiahackről van-e szó, vagy néhányan valóban úgy érzik, Phelps lobbija győzte le 100 pillangón a szerb versenyzőt, nem az amerikai úszózseni, annak eldöntését olvasóinkra bízzuk.

phelps2