Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Phelps nyolc aranyat is nyerhet Pekingben

2008.07.06. 11:21
0 hozzászólás
Az amerikai úszóválogató zárónapján megszületett a kilencedik világcsúcs. Hoelzer 200 háton nyert, Egerszegi Krisztina tizenhét évvel ezelőtti rekordján hat tizzedel úszott belül. Spitz szerint Phelps képes lehet nyolc arany megszerzésére Kínában, ami azt jelentené, tizennégyszeres olimpiai bajnok lehetne. Eddig tíz fölé sem jutott még senki.

Világrekorddal, 2:06.09 perces idővel győzött 200 háton Margaret Hoelzer az amerikai úszók válogatóversenyén, Omahában.

A szám huszonöt éves világbajnoki címvédője a zimbabwei Kirsty Coventry február 16-án, Columbiában úszott 2.06.39-es eredményét szárnyalta túl, több mint egy másodperccel javította meg egyéni legjobbját.

A második helyen a 15 éves Elizabeth Beisel végzett, ugyancsak kiváló, 2:06.92-es idővel, és a 400 vegyes után már a második számban kvalifikálta magát a pekingi játékokra.

Az úszósport jelenlegi elsőszámú klasszisa, Michael Phelps az ötödik egyéni számban harcolta ki az olimpiai részvétel jogát, miután első lett 100 pillangón, 50.89-cel. A világcsúcstartó Ian Crocker végzett a második helyen, 51.62-vel.

"Ez a hét úgy alakult, ahogy terveztem. Készen állok az olimpiai kihívásra. Pekingben sokkal nehezebb dolgom lesz. A játékokon magasabb a színvonal, és ott vannak a váltók, amelyek kevésbé kiszámíthatók" - nyilatkozott Phelps, aki a kínai fővárosban 200 m gyorson, 100 és 200 m pillangón, valamint 200 és 400 m vegyesen indul, továbbá rajthoz áll a 4x200-as és a 4x100-as gyors- illetve a 4x100-as vegyes váltóban. (A nőknél Katie Hoff megnyerte a 800 m gyorsot, ezzel Phelpshez hasonlóan az ötödik egyéni számában kvalifikálta magát.)

A 23 éves Phelps eddig hatszoros aranyérmes - 2004-ben, Athénban két bronzot is szerzett - egyedi bravúrra készül Pekingben, szeretné megdönteni Mark Spitz egy olimpián belül elért rekordját, melyet hét arannyal 1972-ben, Münchenben állított fel.

"Úgy látom, most már elég tapasztalt ahhoz, hogy véghez vigye a bravúrt és a tévében látottak alapján is ez a véleményem róla. Hihetetlen lesz és megleckézteti a világot" - mondta az úszóról Spitz.

Európa legjobbját, Cseh Lászlót is érinti Phelps eredménye, hiszen ha Lochte is kiváló formában lesz majd, akkor legjobb esetben a bronzot célozhatja meg a két vegyes számban.

Nem lesz ott viszont negyedik olimpiáján 50 gyorson címvédője, Gary Hall Jr., aki a szám döntőjében 21.91 mp-cel negyedikként csapott a célba. A 33 éves versenyző olyan köpenyben vonult be, amilyet profi bokszolók szoktak viselni, és lövöldözős cowboy produkcióval szórakoztatta a közönséget.

A medencében viszont már nem volt ilyen sikeres, hárman is megelőzték őt. Hall a hét elején nyilatkozatával hívta fel magára a figyelmet, kijelentette ugyanis, nem hisz az új világrekordok tisztaságában, és a keletnémeteket hozta például.