Több politikust vittünk az olimpiára, mint orvost

2008.08.20. 11:42
Ha utazni kell, nincs pénztelenség: a MOB több VIP-vendéget vitt volna az olimpiára, mint orvost. A kormányfő és két miniszter is járt Pekingben. A sportolók csak a magyar delegáció harmadát alkotják. Sportolót az első osztályra, vagy politikust az olimpiára?

Kisebb szóváltás volt még augusztus elején, az olimpiára tartó első repülőgépen a kajakos Kammerer Zoltán és a honvédelmi miniszter Szekeres Imre között. Az történt, hogy Kammerer és Kucsera útközben előre ment az első osztályra, hogy kicsit kinyújtsák a lábukat. Amikor Szekeres meglátta őket, félhangosan megjegyezte: „mit keresnek sportolók az első osztályon?”, amire Kammerer – aki a szegedi kajak-kenu világbajnokságon felhúzta maga mellé a dobogóra a Fidesz-alelnökként politizáló Schmitt Pál MOB-elnököt – így reagált: „Mit keresnek politikusok az olimpián?”

Szekeres Imre a Magyar Triatlon Szövetség elnökeként utazott Pekingbe. Igaz, több mint furcsa, hogy ő augusztus 6. és 10. között tartózkodott a kínai fővárosban, míg a triatlon versenyszámait 18-án és 19-én rendezték. Persze Kuttor Csaba 47. és Szabó Zita 38. helye egyébként sem olyan teljesítmény, amivel nagyon büszkélkedhetett volna a szakszövetségi elnök.

Nem a honvédelmi miniszter volt az egyetlen kormánytag, aki részt vett a pekingi olimpián. A Magyar Olimpiai Bizottság július elején állította össze a magyar delegáció – sportolók, hivatalos kísérők és vendégek – listáját. Ezen 169 sportoló szerepelt, az elmúlt időszak legalacsonyabb létszáma, még akkor is, ha két tartalék az utolsó pillanatban csatlakozott hozzájuk.

A létszám akkor lehetett volna hússzal több, ha a férfi kézilabdázók Athén után Pekingbe is kijutnak. Ehhez képest a MOB úgy számolt, hogy kísérőkkel és vendégekkel együtt összesen 513 embert utaztat Pekingbe, tehát a delegációnak csak minden harmadik tagja lett volna sportoló.

gyurcsany

Az 513-ból éppen 13 a VIP-vendégek és a sportért is felelős önkormányzati tárca meghívottjainak a száma, azaz több, mint az orvosoké, és csaknem annyi, mint a teljes egészségügyi személyzeté, amelynek létszáma 32-ről 18-ra csökkent. A VIP-vendégek között kapott helyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Gyenesei István önkormányzati miniszter – ők voltak is Pekingben –, a legfőbb közjogi méltóságok közül Szili Katalin házelnök és Sólyom László államfő.

Ők nem mentek el, ahogyan tudomásunk szerint a szintén VIP-listás Orbán Viktor Fidesz-elnök sem, ott volt viszont Páva Zoltán, a parlament sportbizottságának alelnöke. A testület elnöke, a fideszes Bánki Erik szintén utazhatott volna, ám tudomásunk szerint nem ment el. Elutazott viszont Pekingbe a lemondását már az olimpia előtt bejelentő, de csak szeptembertől távozó Elbert Gábor sportszakállamtitkár is, korábbi közlése szerint a Nemzetközi Birkózószövetség vendégeként.

Már az olimpia megnyitójának idején ott volt a kínai fővárosban Molnár Gyula, a főváros XI. kerületének szocialista polgármestere, parlamenti képviselő. Pekingi tudósítónk látta a helyszínen a szintén MSZP-s Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert, a párt jelenleg elnökhelyettesét. Kettejüknek semmilyen sportélettel, sportpolitikával kapcsolatos aktivitásáról nem tudunk. Molnár Gyulának feltett kérdéseinkre a kerület sajtóreferense válaszolt, közölte: a politikus saját költségére, szabadsága idején körülbelül egy hetet töltött Pekingben, az olimpia első időszakában.

Szintén ott van az MSZP parlamenti képviselője, a parlamenti sportbizottság tagja, Bakonyi Tibor is. Bakonyi, valamint Gémesi György volt MDF-alelnök, vívószövetségi elnök a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökeként az olimpiai küldöttségvezetés tagjai is. (Az álláshalmozó Bakonyi négy éve lemaradt az athéni olimpiáról, hiába volt az Országgyűlés sportbizottságának elnöke. Azért nem tudott utazni, mert Budapest főpolgármester-helyettesként csak ő maradt a hivatalban, Demszky az olimpián volt, a többi helyettes pedig szabadságon.)

A MOB delegálta az olimpiára a lólengésben húsz éve olimpiát nyert Borkai Zsoltot, aki jelenleg Győr fideszes polgármestere. A kajak-kenu szövetség elnökeként került a pekingi küldöttségbe az MSZP-képviselő Baráth Etele, aki két évig európai ügyi miniszter volt, 2004-ben majdnem sportminiszter lett.