A magyar csapat nincs pánikhangulatban

2008.08.14. 16:12 Módosítva: 2015.05.21. 05:02
A kiosztható háromszázból eddig hetvenöt arany gazdára talált, a magyarok azonban egyet sem nyertek, Mongólia már előttünk van az éremtáblázaton. A második héten még feljöhetünk, ebben bízik a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál, aki pénteken már magyar aranyat szeretne átadni.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál kitart amellett, hogy a magyar küldöttség tizennyolc érmet szerez, mindhárom fajtából hatot. Eddig az érmek valamennyivel több mint negyedét osztották ki, ebből négy jutott a magyaroknak, arany nem. "Nincs pánikhangulat - jelentette ki határozottan. - Pénteken meglesz az első magyar arany, én fogom átadni, méghozzá a párbajtőrcsapatnak" - tette hozzá.

A magyar csapat először Kínával vív a négy közé jutásért, utána a lengyel-ukrán párharc győztesével találkozhat, a döntőben pedig megismétlődhet a négy évvel ezelőtti finálé a franciákkal. Kulcsár Győző kapitány őszülős meccset vár rögtön az elején, mert a kínaiak stílusa nem fekszik a mieinknek. Az egyéniben világbajnok Kulcsár Krisztián tíz százalékot adott arra, hogy megnyerjék az aranyat, de nagyon motiváltak, csak ez a cím hiányzik a gyűjteményükből.

Schmitt úgy kalkulált, a vívás, az öttusa, az egyik csapatjáték mellett a kajak-kenusok kettőt szereznek, így adódik össze a hat bajnoki cím. "Emellett jöhet még a meglepetésarany, erre van egyre kevesebb esély, Fodoré például ilyen lehetett volna. Bodrogi Lászlóban is bíztam, Igaly Dianát is előbbre vártam, Gyurta Danit látva evés közben jött meg az étvágy, olimpiai csúcsot döntött, de végül ötödik lett. Meg kell becsülnünk azt is, a helyezések is nagyon értékesek" - fogalmazott.

Úgy gondolja, az olimpia után feltétlenül át kell gondolni a hazai sportfinanszírozást, mert a jelenlegi rendszer tarthatatlan. "Talán kinyitja a szemeket az olimpia, milyen nehéz érmet, vagy akár egy helyezést is szerezni, és hogy milyen nehéz körülmények közt készülnek a magyar sportolók. Talán nemcsak ebben a bő két hétben lesz fontos a sport, és több gyerek kezd el sportolni."

Elismerte, ha Fodor megnyerte volna a birkózás döntőjét, valószínűleg az egész csapat lökést kaphatott volna. Úgy gondolja, Kolonics György és a vívómester Gerevich György halála is visszavetette a magyarokat.