Hányt a dobogón az ezüstérmes spanyol

2008.08.23. 13:44 Módosítva: 2015.05.21. 04:33
A négy évvel ezelőtti olimpiai bajnok spanyol David Cal két ezüstérmet szerzett Pekingben, a második során teljesen kihajtotta magát, rosszul lett a dobogón. Szenvedését észre sem vették, pedig kétszer is lelépett, és csak támolygott, nagyokat fújtatott a himnusz alatt.

Pénteken a német olimpiai bajnok kenus, Thomasz Wylenzek lett rosszul célba érkezése után, interjú közben esett össze, kórházba kellett vinni. A kenusok 500 méteres egyéni versenye után újabb drámai pillanatokat láthattunk.

davidcal

A második helyen befutott David Cal az eredményhirdetés alatt szédelgett, amikor megkapta az érmét. Miközben az aranyérmes Makszim Opaljovnak adták át a virágokat, hátrafordult, lelépett a dobogóról, térdére támaszkodott, öklendezett. Utána visszalépett, akkor is bizonytalanul állt, segítséget azonban nem kapott.

A díjakat átadó kanadai Dick Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) korábbi vezetője szemrebbenés nélkül tette a dolgát, észre sem vette Cal szenvedését, aki a himnuszok alatt is nagyokat fújtatott. A fotózásra úgy-ahogy összeszedte magát, és legalább kapott gyorsan vizet.

Nyilván Cal rosszulléte is az oxigénhiányos állapotra ,valamint a melegre vezethető vissza, ezen az olimpián a sokadik ilyen eset volt ez. Az orosz Eb-győztes úszó, Priljukov nyitotta a sort, de a hosszútávúszó Gercsák Csaba és könnyített hét kilométernél, ezért is adta fel a versenyt.

Wylenzek pénteki rosszulléte után szombaton bronzot nyert - a hosszabbik távon, ezren másodikak lettek -, és csak annyit mondott, élete legkeményebb napja és versenye volt a mai.