Tények és tévhitek Fábiánné Rozsnyói Katalinról

2008.07.15. 08:44 Módosítva: 2008.07.16. 11:51
Az olimpiai válogatók egyik legnagyobb áldozata Fábiánné Rozsnyói Katalin, aki csak turista lehet Pekingben. Az kajakedzőnő nem tartja nehéz természetűnek magát, bár ismerői szerint kegyetlen a stílusa. A sikerességért mindent feláldozott az elmúlt években, pedig már Athén után vissza akart vonulni.

Az alábbiakban felteszünk néhány fontos kérdést Fábiánné pályafutásával kapcsolatosban, és ezeket magunk próbáljuk megválaszolni elemző jelleggel.

Fábiánné Rozsnyói Katalin sorozatban öt olimpián vett részt. Az elmúlt hat évben a legjobb magyar edzőnek választottak. Pekingbe nem jutott ki olyan versenyző, akit most is ő készítene fel. Megviselte mindez, vagy előre érezte bukását?

A 65 éves edzőnő nem ment el az olimpiai formaruha próbájára, vagyis érezhette, hogy Janics Natasa tavaly áprilisi távozása után sokan mások – Kovács Katalin, Kozák Danuta és Szabó Gabriella – is elhagyják, de könnyen előfordulhat az is, hogy csak különcségből maradt távol. Mondván, méreteit négy éve levették, azóta nem változott semmi.

A visszavonulás gondolatával amúgy régóta foglalkozik, férje, az olimpiai bajnok Fábián László nyugdíjba menetele után többször kérte már: hagyja abba végre. A 2000-es olimpia után azt nyilatkozta, még négy évig teszi a dolgát, felkészíti versenyzőit Athénra, mert valakinek nagyon meg akarta mutatni – alighanem Angyal Zoltán kapitánynak –, mire képes. Nagy álma volt, hogy a lehetséges három aranyból valamennyi a tanítványai nyakába kerüljön, azt érezte volna méltó búcsúnak. Részben emiatt nem fogadta el a kínaiak ajánlatát sem. Lehet, hogy a mieink három arannyal térnek haza, és mindhármat egykori tanítványai szerzik. Talán majd örül is mindegyiknek, akkor is, ha mindenkiben csalódott. Kovács Katalinról mondta is, emberileg már nem tartja nagyra.

Hogyan lett edző?

Kényszerből. 1968-ban Pfeffer Annával olimpiai ezüstérmet nyert, 1977-ig versenyzett, utána viszont belügyminisztériumi dolgozóként nem vették fel a Rendőrtiszti Főiskolára. Elvégezte a Testnevelési Főiskolát, kisgyerekekkel foglalkozott az Újpestben. Eleinte nem tetszett neki, mert lassúak voltak, de később nagyon fontosnak ítélte azt a korszakot, hasznos tapasztalatokkal gazdagodott. 1986-ban világbajnoki címhez segítette Mészáros Erikát, és most jobb híján számolgathatja, hány vb-aranyérmet nyertek tanítványai. Nem lesz könnyű dolga. Annyi biztos: hat olimpiai bajnokkal büszkélkedhet.

Mi lehetett sikerességének titka?

Elsősorban a keménység, a munkába vetett hit és az iszonyú fegyelem. Nőkkel sokkal inkább képes nő bánni, mert kevésbé elnéző, mint a férfiak, akik néha megsajnálják a versenyzőket a kemény munka alatt. „Aki visszakérdezett, mennyi van még hátra, annak rátettem még egy lapáttal” – vázolta fel módszerét. A versenyzők ezt a keménységet elfogadták, mert tudták, csak vele lehetnek sikeresek. Kőbán Rita a saját bőrén érezhette, miután elvált tőle, hogy már nincs kirobbanó erőben. Mint a gép, úgy tették dolgukat a lányok. Maga is utalt rá, hogy automatára állította versenyzőit. Neki csak a kontrollal kellett törődnie. Az olimpiai bajnok Csipes Ferenc azon csodálkozott, hogy eddig tarthatott regnálása.

Magának köszönheti-e a kialakult helyzetet?

Több, mint valószínű. Aki szereti az összeesküvés-elméleteket, talán az sem gondolja komolyan, hogy előre megírták a forgatókönyvet, még ha erre célozgatott is a szakvezető. Nehéz lenne megmondani, ki mozgatta a szálakat. Hozzánk azok a hírek jutottak el, hogy Janics Natasa távozását nem tudta megemészteni, ami nem csoda, hiszen nemcsak olimpiai bajnokot faragott belőle, Magyarországra érkezése után nevelte is. A szakítás után azon fáradozott, hogy Janics semmiképp se legyen a pekingi csapat tagja, és piszkálta Kovácsot, miért vele szeretne párost menni, miért nem választ mást a csoportból. Kovács azonban kitartott álláspontja mellett, döntésének helyességét igazolta, hogy kijutottak közösen az olimpiára, pedig áprilisig nem készülhettek együtt, még csak nem is találkozhattak. Miután Kovács távozott, elindult a lavina, még ketten leléptek csapatából.

Hogyan előzhette volna meg a szétesést?

Többször említette, egyetlen ember véleményét fogadja el, a férjéét. Valószínűleg Fábián sem érzékelte a bajt. Ha Janicstól szépen elköszön, sértettségét feldolgozza, akkor valószínűleg az általa kitalált és megálmodott négyes versenyezhetne Pekingben.

Minek köszönhető, hogy nincs jó viszonyban tanítványaival, miután befejezik a sportot?

Csak találgatni lehet, de valószínű, hogy miután kiszabadulnak a szigor alól, nem szívesen emlékeznek vissza rá. Nem is várta el soha senkitől, hogy utána beszámoljon életének változásairól, nem hiányoztak neki.

Nehéz ember Fábiánné?

Konok és makacs, bár önmaga szerint nincs nehéz természete, csak gondjai vannak. A gondokat pedig általában a versenyzők jelentik. A kapitánnyal nehezen jött ki, jelleméről sokat elárult, hogy miután Kovács elhagyta, nem ejtette ki új edzőjének nevét, mert nem volt hajlandó a szájára venni. Pedig Sári Nándor sem akárki, Kammerer és Kucsera az irányítása alatt világbajnoki címig jutott, és nem lehet sarlatán, bár Fábiánné ezzel a jelzővel illette. Stílusa miatt sok bírálat érte, akik közelről ismerik, az útszéli jelző használatától sem rettentek vissza.

Mit tehetett volna Sári Nándor?

A Fábiánnétól távozott versenyzőnők a szegedi mester csoportjába mentek, aki befogadta őket. Sár nem igazán tehetett mást, hiszen ha egy olimpiai bajnok megkeresi a felkészülés hajrájában, nem mondhat nemet.

Arról nem beszélve, hogy a lehetőséggel jó néhány millió forint Sári zsebébe kerülhet Kovács, illetve a páros, valamint a négyes eredményességéből adódóan. Az állam nemcsak a versenyzőket honorálja, hanem edzőiket is, és életjáradékot is kapnak. Ha Kovács nyer – húszmilliót kap –, és Sárit írja be edzőjének a jutalmazási adatlapra, 12 millióval gazdagodik a mester. A sportág ezért is bolydult meg, mert a hazai viszonyokhoz mérten elképesztő összegeket lehet keresni egy sikeres olimpiával. Érzékeltetésül: a világbajnoki cím mindössze 1 320 000 forintot ér, és az edzőknek nem jár utána egy forint sem.

Melyik volt Fábiánné legszebb éve?

A 2006-os, amikor kilenc aranyérmet szereztek tanítványai a szegedi világbajnokságon. Ennél többet nem lehetett volna nyerni. Akkor tökéletesnek tűnt az összhang.

Mi lesz Fábiánnéval Peking után?

Aligha vonul vissza. Szakmailag képezi magát, sokat olvas. Minden évben lesz még világ- és Európa-bajnokság, ott lesz. Könnyen lehet, hogy megpróbál versenyzőt nevelni a 2012-es londoni olimpiára.