Tizenketten küzdenek három helyért

2008.07.16. 09:11 Módosítva: 2015.05.21. 05:51
Három hely kiadó még a pekingi férfi kosárlabdatornára, amelyekért tizenkét csapat küzd az előző olimpia helyszínén, Athénban. Kőkemény a mezőny, és a féltucatnyi klassziscsapat fele elbukik.

12 csapat indulhat az olimpia férfi kosárlabdatornáján. A világbajnokságról csak a győztes Spanyolország kvalifikálta magát. Kína mint házigazda indulhat, öt kontinens selejtezőiből heten jutottak ki. Oroszország és Litvánia az Eb első, illetve aharmadik helyezettjeként indulhat (a spanyolok voltak a másodikak, de ők korábban kiharcolták a részvételt), az Egyesült Államok és Argentina az amerikai kontinensbajnokság arany és ezüstérmeseként szintén kvótás. Irán az ázsai, Angola az afrikai, Ausztrália az óceániai tornát nyerte meg.

Mindez azt jelenti, hogy számos klasszis csapatnak még nem sikerült kijutnia. Ezért nagyon erős a mezőny a görög fővárosban. A házigazdák a legutóbbi vb ezüstérmesei, 2005 Európa-bajnokai, a 2007-es kontinensviadalon negyedik helyen végeztek. A németek 2002-ben nyertek vb-bronzot, 2005-ben Eb-ezüstöt. A horvátok 1993 és 1995 között két Eb- és egy vb-bronzérmet vihettek haza. Ezen kívül ott vannak még a brazilok, a Puerto Ricó-iak, a kanadaiak is.

A görög csapatban az Euroliga-győztes CSZKA Moszkvából Papalukasz és Ziszisz, a bajnok Panathinaikoszból Diamantidisz és Spanulisz is ott van. A németek Nowitzkival, Demond Greene-nel érkeztek, a horvátoknál csak a Cibonában kosarazó Marin Rozic játszik hazájában. A braziloknál játszik a Maccabi Tel-Aviv két ásza, Ribeiro Garcia és Da Rosa. A szlovénok elhozták NBA-sztárjukat, Radoslav Nesterovicot, és Becirovicot is. A kanadai és a Puerto Ricó-i válogatottban is két-két NBA-játékos kosarazik: Dalembert és Anthony, illetve Arroyo és Barea.

A csoportbeosztások és az első forduló eredményei

A csoport: Görögország, Libanon, Brazília

Görögország-Libanon 119-62, Brazília-Libanon 94-54.

B csoport: Új-Zéland, Zöld-foki szigetek, Németország

Új-Zéland-Zöld-foki szigetek 77-50, Németország-Zöld-foki szigetek 104-68.

C csoport: Szlovénia, Koreai Köztársaság, Kanada.

Szlovéni-Koreai Köztársaság 88-76, Szlovénia-Kanada 86-70

D csoport: Horvátország, Kamerun, Puerto Rico

Horvátország-Kamerun 93-79, Puerto Rico-Kamerun 81-72.

A csoportokból az első két helyezett jut a negyeddöntőbe. A végén három csapat kvalifikálja magát.