A vízilabda-válogatott történelmet írhat

2008.08.23. 20:30
Ha a férfi vízilabdázók vasárnap megverik a döntőben az amerikaiakat, zsinórban harmadszor lehetnek olimpiai bajnokok. Ez legutóbb a briteknek sikerült, 1920-ban. A dobogó tetejének visszavételére készül a Dream Team.

Történelmi bravúrt hajthat végre a magyar férfi vízilabda-válogatott a pekingi olimpia vasárnapi zárónapján az Egyesült Államok csapata elleni fináléban. Kemény Dénes együttese a 2000-es sydneyi és a 2004-es athéni játékok után megszakítás nélkül harmadszor lehet aranyérmes, amire a II. világháború utáni időszakban nem volt példa (korábban, 1908-ban, 1912-ben és a háborús szünetet követően 1920-ban a briteknek sikerült a triplázás).

A magyarok esélyeit javítja, hogy a mumusnak számító Szerbia helyett a verhetőbbnek tűnő Egyesült Államokkal találkoznak. Kemény Dénes legénysége a sportág kilencedik magyar olimpiai elsőségét gyűjtheti be a kínai fővárosban.

Az amerikaiakkal nem árt vigyázni, hiszen a csoportküzdelmek során megverték a világbajnok horvátokat, majd az elődöntőben 10-5-re a nagy esélyes szerbeket is.

Vasárnap rendezik a férfi kosárlabdadöntőt is, amelyen igazából csak a különbség kérdéses, nem valószínű, hogy a spanyolok legyőzik az amerikaiakat. A férfi kézilabdadöntőben a franciák annak ellenére nem mehetnek biztosra Izland ellen, hogy az olimpián egy döntetlen mellett minden meccsüket megnyerték, a címvédő horvátokat kétszer is legyőzték.

Hat ökölvívószámban is vasárnap rendezik a döntőket, míg a férfi röplabdázóknál Egyesült Államok-Brazília finálé lesz. Hagyományosan az utolsó napon rendezik a férfi maratonfutást. A várhatóan látványos vasárnapi záróünnepség egyik fénypontja lesz az olimpiai zászló átadása a következő, 2012-es londoni nyári játékok szervezőinek. A magyar zászlót az első pekingi olimpiai aranyunkat szerző Vajda Attila viszi.

Vasárnapi aranyosztás

Atlétika: férfi maratoni

Ritmikus gimnasztika: csapat

Röplabda: férfi döntő

Kézilabda: férfi döntő

Kosárlabda: férfi döntő

Vízilabda: férfi döntő

Ökölvívás:48 kg, 54 kg, 60 kg, 69 kg, 81 kg, +91 kg