Az USA-nak nyert aranyat az 1. magyar bajnok

2008.08.15. 13:28 Módosítva: 2008.08.15. 13:32
A 200 méter mellen világcsúccsal olimpiai bajnok Rebecca Soni már az Egyesült Államokban született, szülei Kolozsvárról vándoroltak ki a 80-as években. Aranya után azt mondta, bár szülei magyarok, ő már nem beszéli az anyanyelvüket. Az itt élő rokonok szerint Rebecca csak szégyenlős lehetett, mert igenis tud magyarul.

Világcsúccsal verte péntek reggel az amerikai Rebecca Soni 200 mellen a szám nagy esélyesét, az ausztrál Liesel Jonest. A 21 éves úszónő 2:20,22 perccel nyerte a számot, bő másfél másodperccel előzte meg vetélytársát, hárommal javította meg élete eddigi legjobbját. Százötven méterig a korábbi világcsúcstartó vezetett, Soni azután hajrázta le őt. A korábbi világcsúcs 2:20,54 perc volt.

Soninak ez már a második pekingi érme. Az első ezüst volt száz mellen, abban a számban, amelyben ki sem jutott az olimpiára. Ott csak azért indulhatott, mert Jessica Hardyt pozitív doppingtesztje miatt kizárták a csapatból. A vezetők úgy döntötték, a válogatón negyedik Soni ugorjon be helyette, ne a harmadikként végzett Tara Kirk. Utóbbi hevesen kritizálta a cserét, amit az utolsó pillanatban léptek meg az amerikaiak, azért, mert Soni már eleve a válogatott tagja volt, Kirk ellenben nem. Viszont jól jött ez neki, hiszen a 100 mell különleges helyzet volt a számára is, nagy volt rajta a nyomás. Az abban elért siker után felszabadultan vághatott neki a jobbik számának.

„Ez az eredmény felülmúlta a várakozásaimat. Nagyszerű érzés. Egyszerűen nem tudom elhinni, ami történt. Aranyat nyertem” – nyilatkozta a verseny után Soni, aki sokkolta az eredménnyel az uszodát. A verseny utáni sajtótájékoztatón arra is rákérdeztek, igaz-e az információ, ami az olimpiai kiadványban, illetve minden internetes adatlapján szerepel, miszerint beszél magyarul. „Igen, a szüleim magyarok, de én nem beszélek magyarul” – mondta nevetve angolul.

Úgy tudjuk, Rebecca füllentett egy kicsit Pekingben. Szülei valóban magyarok, Sőni Péter és Kinga a 80-as években vándorolt ki Kolozsvárról, és New Jerseyben telepedtek le. A Kaliforniában kommunikációt tanuló friss bajnok két évvel idősebb nővére, Rita is úszó, ő most Texasban egyetemista. Hogy egyenlő távolságra legyenek a gyerekektől, az ingatlanokkal foglalkozó, illetve nővérként dolgozó szülők a két állam közé, Arizonába költöztek.

„Két lányuk már az USA-ban született, de otthon mindmáig magyarul beszélgetnek" – cáfolta Soni szavait az Indexnek egyik Magyarországon élő unokatestvére. Kiss Virág szerint arról lehet szó, hogy Rebecca nem tökéletes magyarsága miatt kellemetlenül érezhette volna magát, ha szülei anyanyelvén kérdezgetik, ezért cáfolt. Az unokatestvér hatévesen látta utoljára a friss olimpiai bajnokot, aki akkor tökéletesen beszélt magyarul. "Két évvel ezelőtt halt meg az apai nagymama, aki sokat volt velük, és írni, olvasni és megtanította a gyerekeket magyarul” – állítja Kiss.

Soni másik nagymamája, akitől szintén tanult magyarul, most is Kolozsváron él. Az egyik nagypapa, Sőni Pál ismert erdélyi író, irodalomtörténész és kritikus volt.