Úgy doppingolnak, mint a keletnémetek

2008.06.30. 22:04
Az ötszörös olimpiai bajnok gyorsúszó, Gary Hall kérdőjelezte meg az egyesült államokbeli válogató első napi világcsúcsainak tisztaságát. Az egyiket Michael Phelps úszta, aki meglévő hat olimpiai aranya mellé legalább ennyit szeretne nyerni Pekingben.

Az amerikai úszók két világcsúcsot is hozó olimpiai válogatóversenyének első napja után az ötszörös olimpiai bajnok Gary Hall Jr. doppingváddal állt elő, bár konkrétumokkal nem szolgált. Az omahai viadal nyitónapján Michael Phelps és Katie Hoff állított fel világcsúcsot, mindkettő a 400 méteres vegyesúszásban.

Nem a dresszekben van az erő

Az 50 méteres férfi gyors amerikai olimpiai címvédője az omahai viadalon úgy nyilatkozott, szerinte az utóbbi idők világrekordesőjének hátterében nem a hi-tech, vagyis nem a Speedo űrtechnológiai alapon kifejlesztett csodadressze áll, hanem nagyon is a régi módi, a dopping bújik meg.

K EPA20080212098


„Nincs semmilyen bizonyítékom rá, de az az érzésem, hogy a dopping továbbra is létezik" - mondta újságíróknak a 33 éves Hall, aki amúgy megpróbálja kiharcolni a pekingi indulás jogát. Ha sikerülne az első két hely egyikén végeznie, negyedik olimpiáján versenyezhetne 50 gyorson. Ezen a távon nemcsak címvédő, már Sydneyben is ő nyerte az aranyat.

Három francia is szárnyra kapott

„Gyűlölöm a doppingot, megőrülök tőle. Nemzetközi edzőcsoportban tréningezek, mindenkinek megvan a saját sztorija a doppingolásról, páran javaslatokat is tesznek, ha kéred, ha nem” - mondta a New York Timesnak a versenyző.

A lap megjegyzi, ötven gyorson elképesztő a fejlődés, az ausztrál Eamon Sullivan mellett három francia - Bernard, Leveaux, Bosquet - is a 21,5 másodperces határon belül úszott. (Bernard csont és bőr volt, most a kolosszus jelző illik rá.) A cukorbetegségben szenvedő Hall négy éve győztes idejével is alig tudott huszonkettő alá kerülni. Egyéni csúcsa három századdal marad el a már említett eredménytől.

Az NDK 1976-ban robbantott

„1976-ban, a montreali olimpián a keletnémet úszónők is előretörtek, csak két aranyat nem ők nyertek, de nem a dressznek köszönhették sikereiket, hanem annak az irtózatos szteroidmennyiségnek, amit beszedtek” - jelentette ki Hall.

A magyar kapitány, a szintén ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina edzője, Kiss László a tavalyi világbajnokság után ugyancsak a keletnémet úszókat hozta például, amikor szemléltette az amerikaiak látványos előretörését. Kisst akkor az sokkolta, hogy mindenki ugrásszerűen fejlődött, olyanok is, akik már a visszavonulásukon gondolkodtak.

Kiss egyetért

„Teljesen egyetértek Hall-lal, azzal együtt persze, hogy bizonyíthatatlan a dolog. Szomorú, hogy nem kimutatható szerek vannak, és okkal merülnek fel óriási kételyek a tisztaságot, a doppingmentességet illetően" - mondta Kiss az MTI-nek.

Az IGF lehet az egyik ilyen kimutathatatlan szer - még akkor is, ha deformálódást okoz -, amelyik nem kerül be sem a húgy- sem a véráramba, csak az izomszövetek közé, ott pedig gyakorlatilag ellenőrizhetetlen.

"Jómagam számítottam a rendkívüli eredményekre, és úgy fogalmaztam Omaha előtt, hogy az amerikai úszók válogatóversenyén történelmi fordulópont következik be" - reagált a nyitónapi világcsúcsokra Kiss László.

Tülekedés

„Hogy óriási a tülekedés, az már Cseh László számában, a 400 méter vegyesen is megmutatkozott, ahol Phelps óriási rekorddal nyert, saját legjobbját faragva tovább, de a sokáig vele tartó Lochte 4:06.08-as ideje is elképesztő. Egyfelől belül van Phelps régi világcsúcsán, másfelől saját egyéni rekordját három másodperccel javította meg. Ne feledjük, hogy Cseh bő két héttel ezelőtti 4:07.96-os Európa-csúcsa, amelyet amúgy a régi Arena nadrágjában úszva ért el, mégiscsak a felkészülési időszak közben, munkából született. Bízom benne, hogy a pekingi olimpiáig tovább javul.”

Ryan Lochte-nak amúgy megköszönte a segítséget Michael Phelps, és valószínűleg a rövidebbik távon is ez lesz a sorrend. Lochte 200 háton úszik még, a tavalyi vb-n ő nyerte a számot.