Ungvári bukása egy mozdulaton múlott

2008.08.10. 10:15 Módosítva: 2015.05.21. 05:21
A magyar cselgáncsozó jól harcolt, küzdött, háromszoros Eb-győztest is vert, egy vitatott bírói ítélet miatt azonban a legjobb nyolc közé sem tudott bekerülni.

A férfi cselgáncsozók 66 kg-os súlycsoportjában Ungvári Miklósnak már az elején sem volt szerencséje, selejtezőt kellett játszania a legjobb 32 közé kerülésért. Itt különösebb megerőltetés nélkül jukóval legyőzte a kínai Vu Ritubiligét.

A folytatásban a háromszoros Európa-bajnok grúz Zaza Kedelasvili következett. A magyar dzsúdós hiába volt végig aktívabb riválisánál, a grúz sokáig vezetett. Passzivitása miatt aztán megintették, így sikerült az egyenlítés.

Az aranypontért zajló öt percben is az Európa-bajnok magyar tűnt aktívabbnak, és végül egy belső combdobással ledöntötte ellenfelét, így ipponnal visszavágott az Európa-bajnoki döntőben elszenvedett vereségért.

A legjobb 16 között az Eb-bronzérmes orosz Amil Gadanovval mérkőzött, hamar hátrányba került, de sikerült kiegyenlítenie. A meccs felénél a magyar lábfelszedését visszaminősítette a főbíró jukóról kokára, így a hajrát döntetlenről kezdték.

A meccs vége előtt Ungvári lendületesen támadott, földharcra kényszerítette ellenfelét. Ám hiába próbált rajta fogást találni, a bíró megintette, mert belenyúlt riválisa ruhaujjába. Ez az intés az orosz győzelmét jelentette. A kecskemétiek reménysége elképedve állt a tatamin, miközben az orosz maga sem értette, hogyan nyert.

A folytatásban csak abban lehetett bízni, hogy Gadanov a legjobb négyig jut, így Ungvári még küzdhet a bronzéremért. Az orosz azonban a negyeddöntőben ipponnal kikapott az francia Darbalet-től, így Ungvárinak – aki nem titkoltan éremért utazott Kínába – nem sikerült pontszerző helyen végeznie.

Aranyat vettek el a magyaroktól

"A tunéziai bíró egyértelműen manipulálta a Gadanov elleni meccset" - mondta Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke Ungvári meccse után. "Szegény Ungvári élete legjobb formájában érkezett Pekingbe, ledarálta a háromszoros Eb-győztes grúz Zaza Kedelasvilit, egyértelműen aranyesélyes volt, de ki merem jelenteni, hogy csalással kapott ki. A főbíró háromszor sújtotta őt: egyszer nem vett figyelembe egy oldalbíró által javasolt kokát, aztán visszaminősített egy jukót kokára, végül érthetetlen módon megintette őt három másodperccel a vége előtt". "Gusztustalan, amit itt láttunk, de mivel finoman, a megengedett kereteken belül történt a csalás, nincs értelme óvni. Az európai szövetségnek orosz elnöke van, a nemzetközi dzsúdóalapítvány orosz kézben van, úgyhogy az oroszoknak nagyon kell egy érem, ennek megszületésében segédkezett ma a bíró. Meggyőződésem, hogy olimpiai aranyérmet vettek el a magyar dzsúdósporttól" - mondta Tóth Ungvári meccse után.