Az Eb nem számít, mégis nyerni kellene

2008.07.03. 14:24 Módosítva: 2008.07.03. 14:25
Egy hónappal a pekingi olimpia előtt mindkét magyar vízilabda-válogatott képet kaphat erősségéről a malagai Európa-bajnokságon. A győzelem - különösen a férifaknak - önbizalomnövelő lehet, mert a ciklusban ezüstnél feljebb nem jutottak.

A vízilabda-Európa-bajnokságok nyolcvankét éve íródó történetében először fordul elő, hogy olimpia évében rendeznek egy ilyet. Ezzel egyszersmind a rangját is kisebbítik, hiszen az év főversenye előtt bő egy hónappal, szinte lehetetlen időpontban játsszák.

Nehéz lenne előre megtippelni, mennyire szolgálja az olimpiai felkészülést a torna, mennyire próbálnak titkolózni a csapatok. Furcsa lenne, ha egy-egy új taktikai elemet most próbálnának ki, felfedve, mire kell számítaniuk a riválisoknak Pekingben.

A magyar csapatok:

Férfiak: Nagy Viktor, Szécsi Zoltán (kapusok), Benedek Tibor, Biros Péter, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga Tamás (mezőnyjátékosok)
Nők: Horváth Patrícia, Sós Ildikó ( kapusok), Brávik Fruzsina, Bujka Barbara, Drávucz Rita, Györe Anett, Kisteleki Dóra, Pelle Anikó, Primász Ágnes, Stieber Mercedes, Szremkó Krisztina, Takács Orsolya, Valkay Ágnes, Zantleitner Krisztina (mezőnyjátékosok)

A magyar férfi válogatottnak mégiscsak fontos az esemény, mert ebben az olimpiai ciklusban aranyérmet még nem nyert, és az önbizalomnak, a lelkeknek nagyon jót tenne a sikerélmény, nehogy esetleg egy újabb elveszített finálé emlékével utazzon Kínába a társulat.

Az olimpiai ellenfelek közül hárommal is játszik Kemény Dénes csapata, és a görögöket leszámítva két nagyon sok energiát felemésztő meccs vár rájuk.

Montenegró először vesz részt függetlenként nagy tornán, a nemzeti öntudat nyilván szárnyakat ad az amúgy sem rossz képességű csapatnak.

A spanyoloknak hazai pályán kötelességük jól játszani. A magyaroknak a csoportban lévő szlovákokat illik biztosan verni, ám a nyitómeccs a horvátok ellen sokkal rázósabb lesz, annál inkább, mert megismétlődik a tavalyi világbajnoki döntő.

Kemény minden meccset szeretne megnyerni, bár ennyire feszített ütemű tornát már rég rendeztek.

Férfiak és nők

Kilenc nap alatt hét meccset is le kell játszani, ha nem sikerül megszerezni a csoport első helyét. A csoportelső eggyel kevesebbet játszik, rögtön az elődöntőbe kerül. A hat meccs is igen megerőltetőnek ígérkezik az olimpiához képest, ahol mégiscsak két hét jut hét meccsre, és vannak pihenőnapok.

A kapitány különösen fontosnak tartja, hogy olimpiai csoportellenfeleinket legyőzzük, és eközben azt is kiderítsük, mik a gyenge pontok a játékukban, hogy Pekingben se érhesse meglepetés a mieinket.

A nők beosztása kellemesebb, igaz, náluk rögtön eldőlhet, sikerül-e a csoport első helyén végezniük, egyúttal kapnak-e plusz pihenőnapot. Ha az olaszokat legyőzi Godova Gábor csapata, erre minden esély megvan, egyúttal rögtön éremközelbe kerülhetnek.

Két éve bronzot nyertek, az éremszerzés realitás is, mert az olimpián sem lehet más a célja a csapatnak.

A magyar csapatok programja:

FÉRFIAK

Magyarország-Horvátország, július 4. 19.30
Magyarország-Szlovákia, július 5. 11.00
Magyarország-Görögország, július 6. 12.30
Magyarország-Montenegró, július 7. 19.30
Magyarország-Spanyolország, július 8. 21.00

NŐK:

Magyarország-Olaszország, július 5., 12.00
Magyarország-Franciaország, július 6., 16.30
Magyarország-Görögország, július7., 16.30