Saját magát verte meg a Miami Dolphins

2009.01.05. 11:50
Öt labdaeladást produkált az idény meglepetéscsapata, és kiesett. A Philadelphia Eagles viszont győzött, arrafelé már a Super Bowlról beszélnek. A rájátszás folytatódik a profi amerikaifutball-ligában.

A tavalyi szezon vége felé mindenki a Miami Dolphinsnak szurkolt, azért, hogy meglegyen az egy győzelmük az év végére. Meglett. Az 1-15-ös szezon után odavitték a legendás Bill Parcellst vezetőnek, Tony Sparanót edzőnek, akik nem ígérgettek sokat, hanem megszerezték Chad Panningtont, amikor a New York Jets kidobta.

A Miami ezek után nem akármelyik csoportot nyerte meg, hanem azt, amelyikben a Jets és a New England Patriots is volt. A rájátszás azonban pocsékul sikerült nekik, igazából egy percig sem voltak ellenfelei a Baltimore Ravensnek, amely az újonc irányító Joe Flacco és a védelmet vezető Ed Reed vezetésével könnyedén nyert 27:9-re. Az NFL történetének első olyan playoffmeccse volt ez, amelyiken két újonc edző irányította a csapatokat (John Harbaugh a Ravenst, Tony Sparano a Miamit).

Mindössze két irányító (Shaun King, Ben Roethlisberger) nyerte meg élete első playoffmeccsét, összesen nyolcan kaphattak lehetőséget rögtön az első évükben. Flacco még egy ötyardos touchdownnal is megjutalmazta magát, ha már passzolni nem tudott.

A Dolphinsnak azért volt rendkívül nehéz, mert szinte alig volt náluk a labda, általában rögtön eladták. Pennington például négy interceptiont dobott, de egy fumble-t is összehozott a futó, márpedig így nehéz nyerni. A Dolphinst ott verték meg, ahol a legjobbak voltak a szezonban: az alapszakasz 13 labdaeladásához képest most egy meccsen ötöt adtak el. A meccs legjobbja is védő lett Ed Reed személyében, aki két interception mellett egy touchdownt is szerzett egy labdalopás után. Az alapszakaszban 9 interceptiont szerző védőnek ez volt harmadik rájátszásmeccsén az ötödik labdaszerzése.

A utolsó 12 meccséből tízet nyerő Baltimore a következő körben a konferencia legjobbja, a sokáig a tökéletes szezonra hajtó Tennesse Titans otthonában játszik, és ezzel a védelemmel bármeddig eljuthat.

A Philadelphia Eagles valószínűleg a legboldogabb csapatok egyike lehetett a mérkőzés előtt, mivel az utolsó pillanatban került be a playoffba, és ott régi kedvencével, a Minnesota Vikingsszal találkozhatott, amelyet zsinórban négyszer megvertek addig. Most ötödszörre is, bár ez nem meglepő úgy, hogy Andy Reid vezetésével négy győzelem mellett még soha nem kaptak ki wildcard mérkőzésen. Érdekesség: Reid mellett dolgozott hét évig a Minnesota Vikings edzője, Brad Childress.

A Minnesotának sikerült levédekeznie Brian Westbrookot, az Eagles legveszélyesebb játékosát, aki a negyedig negyed közepéig 20-szor kapott labdát, és csak 38 yardot hozott össze, majd ekkor egy rövid elkapás után futott egy 71 yardos touchdownt. Az irányító Donovan McNabb is bénázott: egy interception, egy fumble, sackelték, a Vikings támadósora még sem tudott élni a helyzettel.

Az ellenfél sztárfutóját, Adrien Petersont viszont az Eagles a 2 TD-je ellenére megsemmisítette (83 yard összesen). A Vikingsnak lett volna minimális esélye a végén, hogy két sikeres drive-val nyerjen, de 2:53-mal a vége előtt egy rossz snap után minden reményük elszállt. A Minnesota nem tudta a védelem sikereit pontra váltani, ezért lehetetlen volt győznie.
Az Eaglest többen Super Bowl-esélyesnek tartják már, ehhez a hét végén a New York Giantset kell legyőznie idegenben, és ez szezon közben sikerült már neki.