Meghalt Németh Pál atlétikai mesteredző

2009.01.09. 19:38
Németh Pál 1985-ben kapta meg a mesteredzői címet, 1998-ban az év edzője lett, amikor Gécsek Tibor megnyerte a budapesti Európa-bajnokságot kalapácsvetésben.

Elhunyt Németh Pál atlétaedző, a szombathelyi Dobó SE legendás trénere - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ). A "dobópápa" június 20-án lett volna 72 éves. A MASZ saját halottjának tekinti.

Németh Pál 1937. június 20-án született Szentkirályon. Fiatalon kosárlabdázott, 1956-ban Angliába távozott, 1958-ban amnesztiával tért haza. 1965-ben áttért a röplabdára és a kalapácsvetésre. 1975-ben fejezte be sportpályafutását.

A sportolás mellett a Magyar Államvasutak távírásza volt Szombathelyen, majd Győrött dolgozott rajzolóként 1958-ig. 1977-ben kezdte az edzősködést a Haladás VSE együttesében, a kalapácsvetőket és a diszkoszvetőket edzette.

Edzősége alatt több olimpiai, Európa- és világbajnoki érmes dobót nevelt - többek között Pars Krisztiánt, Gécsek Tibort, Horváth Attilát és fiát, Németh Zsoltot. Együttműködött vele korábban az olimpiai aranyérmüktől megfosztott Annus Adrián és Fazekas Róbert is.

Pars azért szerette volna, hogy minél gyorsabban megkapja a pekingi érmet, mert Némethnek mindaddig nem volt olimpiai érmes tanítványa. Az edző azt még megélhette, hogy Parst másodiknak nyilvánítsák, azt azonban nem, hogy az érmét a kezébe vehesse.

1989-ben hivatalosan nyugdíjba vonult, de folytatta edzői munkáját. 1985-ben kapott mesteredzői címet. Az év edzőjévé választották 1998-ban, Gécsek akkor nyerte meg a budapesti Európa-bajnokságot.

Szabadidejében akvarelleket festett, több önálló kiállítása volt, korábban politikai okok miatt nem vették fel a Képzőművészeti Főiskolára. Csütörtökön még egy kiállítás megnyitóján is szerepet vállalt.

"Nagy veszteség érte a magyar sportot, a magyar atlétikát. Mindenki megdöbbent, amikor meghallottuk a szomorú hírt. Igazi edző volt, akit mindenki szeretett" - mondta Gyulai Márton, a MASZ főtitkára.